Aktualności   |   Czas na rybę!   |   Świadomy Konsument   |   Święto Karpia

Dlaczego warto jeść ryby?

Data publikacji: 08 października 2024  Drukuj 

🤓 Kto wie dlaczego warto jeść ryby i jak często po nie sięgać ❓

🐟 Podczas Konkursu Czas na rybę oraz 12. Wojewódzkiego Święto Karpia Opolskiego nasi goście mogli dowiedzieć się dlaczego karp jest zdrową rybą!

W ramach bezpłatnych porad dietetycznych, dofinansowanych z programu Fundusze Europejskie dla Rybactwa na lata 2021-2027, można było dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy o karpiu!

Jeśli nie udało się Wam dotrzeć do stoiska Dobra Dieta – Agnieszka Chudy, przekazujemy garść informacji dlaczego warto jeść karpia!

‼️Mięso karpia dostarcza‼️ :

💪 wysokojakościowe białko (średnio 18/100g),

☀️ witaminy D (5mcg/100g),

🩵 witaminę B12 (2mcg/100g),

💪 witaminy: E, B1, B2, kwas foliowego,

💙 fosfor (230 mg/100 g),

🩵 potas (380 mg/100 g),

💪 żelazo, cynk i wapń,

💙tłuszcz – średnio od 5 do 6%

🩵 kwasy omega 3,

💙kolagen – w porównaniu z innymi rybami- karp zawiera najwięcej tego ważnego białka,

💟 Zarówno karp jak i inne ryby polecane są w profilaktyce chorób takich jak nadciśnienie, choroby wieńcowe i zawał serca, udar mózgu, choroby naczyń obwodowych, przewlekła niewydolność serca, zaburzenia rytmu serca ‼️

Zalecenia zdrowego żywienia mówią o tym, aby ryby pojawiały się w naszej diecie co najmniej 2-3 razy w tygodniu!

Wydarzenie zostało dofinansowane ze środków programu Fundusze Europejskie dla Rybactwa na lata 2021 – 2027 www.rybactwo.gov.pl


Tagi

left
right
right