Kto wie dlaczego warto jeść ryby i jak często po nie sięgać
Podczas Konkursu Czas na rybę oraz 12. Wojewódzkiego Święto Karpia Opolskiego nasi goście mogli dowiedzieć się dlaczego karp jest zdrową rybą!
W ramach bezpłatnych porad dietetycznych, dofinansowanych z programu Fundusze Europejskie dla Rybactwa na lata 2021-2027, można było dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy o karpiu!
Jeśli nie udało się Wam dotrzeć do stoiska Dobra Dieta – Agnieszka Chudy, przekazujemy garść informacji dlaczego warto jeść karpia!
Mięso karpia dostarcza
:
wysokojakościowe białko (średnio 18/100g),
witaminy D (5mcg/100g),
witaminę B12 (2mcg/100g),
witaminy: E, B1, B2, kwas foliowego,
fosfor (230 mg/100 g),
potas (380 mg/100 g),
żelazo, cynk i wapń,
tłuszcz – średnio od 5 do 6%
kwasy omega 3,
kolagen – w porównaniu z innymi rybami- karp zawiera najwięcej tego ważnego białka,
Zarówno karp jak i inne ryby polecane są w profilaktyce chorób takich jak nadciśnienie, choroby wieńcowe i zawał serca, udar mózgu, choroby naczyń obwodowych, przewlekła niewydolność serca, zaburzenia rytmu serca
Zalecenia zdrowego żywienia mówią o tym, aby ryby pojawiały się w naszej diecie co najmniej 2-3 razy w tygodniu!
Wydarzenie zostało dofinansowane ze środków programu Fundusze Europejskie dla Rybactwa na lata 2021 – 2027 www.rybactwo.gov.pl
Tagi