Euro-Toques Polska (ETP) to powstała w 2010r. polska sekcja Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy (Euro-Toques International – ETI), której głównym celem działania jest promocja najlepszej żywności i jakości produktów. Wszyscy członkowie stosują się do kodeksu, który jest zobowiązany do wspierania jakości i tradycji kulinarnej z każdego kraju i regionów Europy.
Euro-Toques Polska to ważny i decyzyjny partner dla instytucji europejskich w temacie ochrony jakości i smaku żywności. Stowarzyszenie zajmuje się m.in. podtrzymywaniem polskiej kultury i tradycji kulinarnej, podnoszeniem świadomość konsumentów poprzez edukację i promocję dobrych nawyków żywieniowych oraz ułatwianiem wymiany wiedzy i doświadczenia pomiędzy kucharzami w całej Europie.
Euro-Toques Polska jest strategicznym partnerem Grupy Rybnickiej „Opolszczyzna” przy organizacji ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Czas na rybę”. ETP obejmuje konkurs swoim patronatem merytorycznym, co w znacznym stopniu podnosi jego prestiż i przyczynia się do popularyzacji karpia i promocji najnowszych trendów kulinarnych. Utytułowani szefowie kuchni, członkowie ETP na czele z jego prezesem Marcinem Sobólem, od samego początku zasiadają w szeregach jury konkursu.
Strona internetowa i kontakt: www.eurotoques.pl
Tagi