Aktualności

Konkurs kulinarny „Czas na rybę!” – podsumowanie.

Data publikacji: 23 października 2025  Drukuj 

To już czas podsumować 8. edycję Konkursu Kulinarnego Czas na rybę – i co to były za emocje!

Zamek Niemodlin tętnił życiem, a opolski karp królował w daniach przygotowanych przez utalentowanych kucharzy z całej Polski. Obok zmagań konkursowych odbyło się Forum „Smaczna przemiana karpia” 2025 oraz 13. Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego – tradycyjnie w pierwszy weekend października.

W piątek rywalizowali juniorzy. Uczestnicy mieli za zadanie przygotować potrawę z karpia opolskiego – danie główne. W konkursie swoje umiejętności pokazało sześć dwuosobowych drużyn ze szkół gastronomicznych.

Potrawy były oceniane pod kątem degustacyjnym i technicznym.

Smak i estetykę potrawy oceniali jurorzy:

Krzysztof Malinowski – przewodniczący

Marek Namysłowski, Kurt Scheller, Marcin Soból, Jarek Walczyk, Krzysztof Wierzba

Zastosowane procesy technologiczne oraz pracę młodych kucharzy oceniali natomiast jurorzy techniczni:

Krzysztof Klimaszewski, Jarosław Uściński.

Na podium stanęli:

🥇Oliwia Wegner i Nikodem Budnik

z potrawą: Rolada z karpia/Sos berneński/Dynia/Imbir/Limonka/ Ciasto cygaretkowe/Warzywa sous-vide/Oliwa miętowa

Drużyna przyjechała ze szkoły – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Brzostowie

🥈 Natalia Kozider i Magdalena Grzegorczyk – laureatki ubiegłorocznego Konkursu

z potrawą: Polędwica z karpia w liściach z kapusty pekińskiej z kremem borowikowym, uszkami i sosem szafranowym.

Przyjechały z Technikum nr 2 im. Komisji Edukacji Narodowej w Wodzisławiu Śląskim

🥉 Amelia Słanek i Anna Wysocka

z potrawą: Filet z karpia konfitowany w maśle palonym/ Emulsja z koperku/ Purée z pieczonego pasternaku/ Sos Rieslingow

Przyjechały z Zespół Szkół nr 7 w Tychach

Brawa dla wszystkich uczestników za smak, pomysłowość i kulinarną pasję!

Sobota należała do profesjonalistów – sześć dwuosobowych drużyn walczyło pod okiem znakomitych jurorów o najlepszą karpiową potrawę!

Potrawy były ocenione pod katem degustacyjnym przez jurorów:

Jarosław Uściński – Przewodniczący Jury

Jean Bos, Krzysztof Gawlik RM Gastro, Wojciech Harapkiewicz, Iwona Niemczewska, Kurt Scheller, Robert Sowa, Krzysztof Szulborski, Wolfgang P. Menge

Oraz pod kątem technicznym, przez jurorów w składzie:

Marcin Bielec, Marcin Przybysz, Paweł Stawicki

Na podium stanęli:

🥇 Aleksandra Mosiewicz i Olimpia Kania

Przygotowały potrawę: Karp duszony w sosie maślanym / karp pieczony z morelą i pistacjami / smażony krokiet z karpia.

Przyjechały do nas z restauracji Kuźnia Smaków w Złotym Stoku.

🥈 Paweł Ferenc i Sylwia Defińska

Przygotowali potrawę: Karp/Pieczony por/Gołąbek z żyta/Mus grzybowo-karpiowy/Redukcja z buraka.

Przyjechali z Restauracji Domolo w Dąbrowie Górniczej.

🥉 Bartosz Rosa i Jacek Woźny

z potrawą: Karp smażony z chutneyem jabłkowym, boczniakiem, sosem karpiowo-pieczarkowym i tartaletką warzywną.

Przyjechali z Restauracji The Time z Poznania.

Gratulujemy wszystkim zwycięzcom 🏆🏆🏆

To była wyjątkowa edycja Czas na rybę – po raz pierwszy w historii zwyciężyła w pełni kobieca drużyna. Brawo za pasję, smak i odwagę przełamywania schematów!

Dziękujemy wszystkim uczestnikom, jurorom, partnerom i gościom – bez Was ten konkurs nie miałby takiej energii i smaku.

Do zobaczenia za rok – bo znów będzie… „Czas na rybę!”

Konkurs Kulinarny „Czas na rybę!” wraz z wydarzeniami towarzyszącymi został dofinansowany ze środków Programu Unijnego Fundusze Europejskie dla Rybactwa na lata 2021 – 2027 w ramach projektu „Smaczna przemiana karpia”!

Tagi

left
right
right