To już czas podsumować 8. edycję Konkursu Kulinarnego Czas na rybę – i co to były za emocje!
Zamek Niemodlin tętnił życiem, a opolski karp królował w daniach przygotowanych przez utalentowanych kucharzy z całej Polski. Obok zmagań konkursowych odbyło się Forum „Smaczna przemiana karpia” 2025 oraz 13. Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego – tradycyjnie w pierwszy weekend października.
W piątek rywalizowali juniorzy. Uczestnicy mieli za zadanie przygotować potrawę z karpia opolskiego – danie główne. W konkursie swoje umiejętności pokazało sześć dwuosobowych drużyn ze szkół gastronomicznych.
Potrawy były oceniane pod kątem degustacyjnym i technicznym.
Smak i estetykę potrawy oceniali jurorzy:
Krzysztof Malinowski – przewodniczący
Marek Namysłowski, Kurt Scheller, Marcin Soból, Jarek Walczyk, Krzysztof Wierzba
Zastosowane procesy technologiczne oraz pracę młodych kucharzy oceniali natomiast jurorzy techniczni:
Krzysztof Klimaszewski, Jarosław Uściński.
Na podium stanęli:
Oliwia Wegner i Nikodem Budnik
z potrawą: Rolada z karpia/Sos berneński/Dynia/Imbir/Limonka/ Ciasto cygaretkowe/Warzywa sous-vide/Oliwa miętowa
Drużyna przyjechała ze szkoły – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Brzostowie
Natalia Kozider i Magdalena Grzegorczyk – laureatki ubiegłorocznego Konkursu
z potrawą: Polędwica z karpia w liściach z kapusty pekińskiej z kremem borowikowym, uszkami i sosem szafranowym.
Przyjechały z Technikum nr 2 im. Komisji Edukacji Narodowej w Wodzisławiu Śląskim
Amelia Słanek i Anna Wysocka
z potrawą: Filet z karpia konfitowany w maśle palonym/ Emulsja z koperku/ Purée z pieczonego pasternaku/ Sos Rieslingow
Przyjechały z Zespół Szkół nr 7 w Tychach
Brawa dla wszystkich uczestników za smak, pomysłowość i kulinarną pasję!
Sobota należała do profesjonalistów – sześć dwuosobowych drużyn walczyło pod okiem znakomitych jurorów o najlepszą karpiową potrawę!
Potrawy były ocenione pod katem degustacyjnym przez jurorów:
Jarosław Uściński – Przewodniczący Jury
Jean Bos, Krzysztof Gawlik RM Gastro, Wojciech Harapkiewicz, Iwona Niemczewska, Kurt Scheller, Robert Sowa, Krzysztof Szulborski, Wolfgang P. Menge
Oraz pod kątem technicznym, przez jurorów w składzie:
Marcin Bielec, Marcin Przybysz, Paweł Stawicki
Na podium stanęli:
Aleksandra Mosiewicz i Olimpia Kania
Przygotowały potrawę: Karp duszony w sosie maślanym / karp pieczony z morelą i pistacjami / smażony krokiet z karpia.
Przyjechały do nas z restauracji Kuźnia Smaków w Złotym Stoku.
Paweł Ferenc i Sylwia Defińska
Przygotowali potrawę: Karp/Pieczony por/Gołąbek z żyta/Mus grzybowo-karpiowy/Redukcja z buraka.
Przyjechali z Restauracji Domolo w Dąbrowie Górniczej.
Bartosz Rosa i Jacek Woźny
z potrawą: Karp smażony z chutneyem jabłkowym, boczniakiem, sosem karpiowo-pieczarkowym i tartaletką warzywną.
Przyjechali z Restauracji The Time z Poznania.
Gratulujemy wszystkim zwycięzcom ![]()
![]()
![]()
To była wyjątkowa edycja Czas na rybę – po raz pierwszy w historii zwyciężyła w pełni kobieca drużyna. Brawo za pasję, smak i odwagę przełamywania schematów!
Dziękujemy wszystkim uczestnikom, jurorom, partnerom i gościom – bez Was ten konkurs nie miałby takiej energii i smaku.
Do zobaczenia za rok – bo znów będzie… „Czas na rybę!”
Konkurs Kulinarny „Czas na rybę!” wraz z wydarzeniami towarzyszącymi został dofinansowany ze środków Programu Unijnego Fundusze Europejskie dla Rybactwa na lata 2021 – 2027 w ramach projektu „Smaczna przemiana karpia”!










Tagi