Kulinaria | Przepisy kulinarne

Chowder rybny z brzuszkami z karpia

 Drukuj 
Ilość porcji
Dla 8 osób
Poziom trudności
Średni
Rodzaj obróbki
Gotowanie

Jedna z wielu propozycji na przepyszną zupę rybną! Przepisem dzieli się Kamil Klekowski.

Jak przygotować esencjonalny wywar rybny oraz skąd wziąć brzuszki z karpia? Informacji szukajcie w filmach umieszczonych z prawej strony!

Sposób przygotowania

Zupa
  • Cebulę i czosnek pokroić, a następnie podsmażyć na małej ilości oleju. 
  • Dodać pokrojone w kostkę marchew, pietruszkę i seler.
  • Zalać wywarem i gotować do miękkości.
  • Całość doprawić solą, pieprzem.
  • Dodać pomidory bez skóry lub z puszki pokrojone w kostkę.
  • Zblendować z dodatkiem śmietany.

Brzuszki z karpia
  • Z brzuszków z karpia ściągnąć skórę,  pokroić w paski i doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.
  • Odłożyć na chwilę do lodówki.
  • Wrzucić pokrojone kawałki brzuszków do gotującej się zupy i chwilę zagotować. 

Sposób podania

Podawać z natką pietruszki i/lub warzywami.

Propozycja przygotowania warzyw do podania z zupą

  • Marchew i pietruszkę doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą. 
  • Pieczemy w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem około 20 minut w 180 C (tak aby były al dente).
  • Brokuł podzielony na różyczki kroimy w 2 cm kawałki. Obgotowujemy w wodzie z cukrem i solą (około 4 minut), a następnie hartujemy.
  • Marchew, pietruszkę kroimy w paski. Pół cebuli rozbieramy na warstwy.
  • Wszystkie warzywa z dodatkiem kaparów podsmażamy na małej ilości oleju. Dodajemy do zupy.

Czy wiecie, że brzuszki z karpia po filetowaniu nie zawierają żadnych ości?


Składniki

Zupa

wywar z karpia – 1,2 l
marchewka – 100 g
seler korzeń – 30 g
pietruszka korzeń – 30 g
cebula duża – 1 szt.
czosnek – 3 ząbki
pomidory (bez skóry lub z puszki) – 400g
brzuszki z karpia bez skóry – 400 g
sól, pieprz – do smaku
papryka ostra – do smaku
natka pietruszki – 2 pęczki
śmietana 30% – 200 ml
olej do smażenia

Warzywa do podania potrawy – opcjonalnie 
marchew – 1 szt.
pietruszka – 1 szt.
brokuł – 0,5 szt.
kapary- 2 łyżki
cebula 0,5 szt.

Jak przygotować esencjonalny, pyszny wywar z ryb! - zachęcamy do obejrzenia filmu 👇👇 Skąd wziąć brzuszki z karpia? Dowiecie się z instrukcji filetowania karpia - którą znajdziecie poniżej 👇👇

Tagi

left
right
right