Wspólnie z Kamilem Klekowskim przedstawiamy propozycję na karpia bez ości!
Filet nacinany z karpia na sosie pomidorowym. Po usmażeniu takiego fileta – jego ości się wytapiają!
Smacznego!
Z ryby ściągnąć nadmiar marynaty, obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Rybę podajemy z dodatkiem skrobiowym.
Nasza propozycja podania – z karmelizowanymi marchewkami i posiekanym szczypiorkiem.
Pamiętajcie, że smażenie zaczynamy od strony skóry!
Ryba i marynata
filet z karpia nacinany – 600g
skórka z 1 cytryny
cebula – 1 średnia sztuka
czosnek – 2 ząbki
jogurt – 4 łyżki
sól do smaku
papryka ostra – 2 łyżeczki
imbir mielony – 2 łyżeczki
mąka – do obtoczenia fileta
Salsa warzywna w pomidorach
cukinia (średnia sztuka) – 200 g
pomidory z puszki – 400g
cebula – 200 g
marchew – 120g
seler naciowy – 120g
sól, pieprz, do smaku
Tagi