Kulinaria | Przepisy kulinarne

Filet z karpia na sosie pomidorowym

 Drukuj 
Ilość porcji
Dla 4 osób
Poziom trudności
Łatwy
Rodzaj obróbki
Smażenie

Wspólnie z Kamilem Klekowskim przedstawiamy propozycję na karpia bez ości!
Filet nacinany z karpia na sosie pomidorowym. Po usmażeniu takiego fileta – jego ości się wytapiają!
Smacznego!

Sposób przygotowania

Ryba
  • Z jogurtu, posiekanej cebuli, czosnku, imbiru i papryki przygotować marynatę.
  • Filet z karpia natrzeć solą i marynatą, odstawić na kilka godzin. 
Salsa
  • Marchew pokroić w kostkę i obgotować w osolonej wodzie, tak aby była al dente.
  • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć.
  • Dodać pokrojoną cukinię i wszystko zalać pomidorami.
  • Do salsy dodać ugotowaną marchew, i pokrojony w plastry seler naciowy.
  • Doprawić do smaku.
Smażenie 

Z ryby ściągnąć nadmiar marynaty, obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Sposób podania

Rybę podajemy z dodatkiem skrobiowym.

Nasza propozycja podania – z karmelizowanymi marchewkami i posiekanym szczypiorkiem.

Pamiętajcie, że smażenie zaczynamy od strony skóry!


Składniki

Ryba i marynata
filet z karpia nacinany – 600g
skórka z 1 cytryny
cebula – 1 średnia sztuka
czosnek – 2 ząbki
jogurt – 4 łyżki
sól do smaku
papryka ostra –  2 łyżeczki
imbir mielony –  2 łyżeczki
mąka – do obtoczenia fileta

Salsa warzywna w pomidorach
cukinia (średnia sztuka) – 200 g
pomidory z puszki – 400g
cebula – 200 g
marchew – 120g
seler naciowy – 120g
sól, pieprz, do smaku

Jeśli nie kupiliście fileta, tylko karpia w całości, doradzamy jak wyfiletować karpia Instrukcję Kamila Klekowskiego znajdziecie w filmie 👇👇

Tagi

left
right
right