Kulinaria | Przepisy kulinarne

Filet z pstr膮ga w orzechach 馃摻

 Drukuj 
Ilo艣膰 porcji
Dla 4 os贸b
Poziom trudno艣ci
艁atwy
Rodzaj obr贸bki
Sma偶enie

Ju偶 sama nazwa tej potrawy powoduje 偶e jest si臋 g艂odnym! Filet z pstr膮ga w chrupi膮cej panierce panko z orzechami! 艢wietna potrawa zar贸wno w formie obiadu, jak te偶 jako przek膮ska. Krok po kroku jak przyrz膮dzi膰 poliwodzkiego pstr膮ga przedstawia Wam Kamil Klekowski.

Spos贸b przygotowania

  • Rozmaryn i bazyli臋 obrywamy z 艂odygi. Same li艣cie siekamy, zwracaj膮c uwag臋 na to, 偶eby sieka膰 jeden raz – nie robimy tego wielokrotnie, 偶eby nie wyciska膰 olejk贸w eterycznych.
  • Ryb臋 solimy i pieprzymy, a nast臋pnie nacieramy zio艂ami. Odk艂adamy do lod贸wki.
  • W tym czasie przygotowujemy panierk臋.
  • Orzechy i s艂onecznik pra偶ymy na suchej patelni.
  • Zachowujemy proporcj臋 orzech贸w do s艂onecznika – 2 do 1.
  • Do jednego naczynia wsypujemy panierk臋 panko, do drugiego jajka. Jajka lekko solimy i roztrzepujemy. Do kolejnego naczynia wsypujemy m膮k臋 pszenn膮.
  • Upra偶ony s艂onecznik i orzechy siekamy lub blendujemy (nie za drobno). Wsypujemy je do panierki panko i mieszamy.
  • Rozpoczynamy panierowanie – zaczynamy od m膮ki, nast臋pnie moczymy w jajku a ko艅czymy na orzechowej chrupi膮cej panierce.
  • Ryb臋 sma偶ymy na rozgrzanym oleju z dodatkiem odrobiny mas艂a.
  • Po prze艂o偶eniu ryby na drug膮 stron臋, dorzucamy na patelni臋 zgniecione z膮bki czosnku i kilka pomidork贸w koktajlowych.
  • Pomidory u偶ywamy do przystrojenia potrawy. Dok艂adamy jeszcze ga艂膮zk臋 rozmarynu oraz plastry cytryny.

Pstr膮ga mo偶na podawa膰 z dodatkiem skrobiowym i ulubion膮 sa艂atk膮.


Filet z pstr膮ga bez sk贸ry – 4 szt.

panierka

orzechy w艂oskie – 80 g
s艂onecznik – 40 g
panierka panko – 100 g
jajka – 2-3 sztuki
m膮ka – do panierowania

sma偶enie
olej rzepakowy
odrobina mas艂a (陆 艂y偶ki)
z膮bek czosnku – 2 szt.

przyprawy

rozmaryn 艣wie偶y – 1 ga艂膮zka
bazylia 艣wie偶a – 1 ga艂膮zka
s贸l, pieprz

do podania
pomidor koktajlowy – 4-5 szt.

Tagi

left
right
right