Kulinaria | Przepisy kulinarne

Gołąbki z karpia z pęczakiem i suszonym pomidorem

 Drukuj 
Ilość porcji
Dla 6 osób
Poziom trudności
Trudny
Rodzaj obróbki
Duszenie

Niebanalny przepis na gołąbki z mięsem z karpia autorstwa Kamila Klekowskiego.

Sposób przygotowania

Gołąbki
  • Kapustę sparzyć i zahartować w zimnej wodzie.
  • Kaszę ugotować al dente.
  • Mięso z karpia zmielić.
  • Cebulę, czosnek i natkę pietruszki drobno posiekać.
  • Pomidory suszone pokroić w paseczki.
  • Cebulę i czosnek podsmażyć na maśle.
  • Wszystkie składniki wymieszać doprawić do smaku i połączyć z jajkiem.
  • Zawijać w liście kapusty.
  • Gotować na parze około 35 minut.

Propozycja podania

Gołąbki można podawać z sosem pomidorowym lub kaparowym.

Sos pomidorowy – sposób przygotowania
  • Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoty kolor
  • Dodać pomidory i przyprawy.
  • Gotować 15 minut.
  • Można zblendować lub podać z kawałkami warzyw.

Składniki

Gołąbki

liście kapusty włoskiej (duże zielone) – 6 sztuk
kasza pęczak – 120g
filet z karpia bez skóry – 600g
natka pietruszki – 2 pęczki
cebula – 1 duża sztuka
czosnek – 2 ząbki
jajko – 2 sztuki
pomidory suszone – 60 g
tymianek do smaku
masło – 50g
sól, pieprz

Sos pomidorowy 

pomidory bez skóry – 400g
cebula – 1 mała sztuka
czosnek – 1 ząbek
natka pietruszki – 1 pęczek
sól, pieprz – do smaku
olej do smażenia

Jeśli nie kupiliście fileta, tylko karpia w całości, doradzamy jak wyfiletować karpia Instrukcję Kamila Klekowskiego znajdziecie w filmie 👇👇

Tagi

left
right
right