Kulinaria | Przepisy kulinarne

Karp pieczony z grzybami 馃摻

 Drukuj 
Ilo艣膰 porcji
Dla 4 os贸b
Poziom trudno艣ci
艁atwy
Rodzaj obr贸bki
Pieczenie
  • Grzyby suszone namoczy膰 (ok. 2 godz.).
  • Filet z karpia ponacina膰 co 2 mm i podzieli膰 na porcje, a nast臋pnie doprawi膰 czosnkiem (2 z膮bki), rozmarynem, sol膮 i pieprzem i odstawi膰 do lod贸wki (na ok. 20-30 minut lub d艂u偶ej).
  • Obran膮 cebul臋 pokroi膰 w drobn膮 kostk臋 i podsma偶y膰 na ma艣le.
  • Do z艂ocistej cebuli doda膰 posiekany czosnek (2 z膮bki), a nast臋pnie odcedzone i wcze艣niej pokrojone grzyby suszone oraz mro偶one/艣wie偶e.
  • Wszystko dusi膰 z dodatkiem wody z suszonych grzyb贸w i startej pietruszki korzeniowej.
  • Doprawi膰 do smaku sol膮, 艣wie偶o zmielonym pieprzem, 2 ziarnkami ziela angielskiego i 1 listkiem laurowym.
  • Na koniec doda膰 艣mietan臋 i natk臋 pietruszki.
  • Sos prze艂o偶y膰 do naczynia 偶aroodpornego, u艂o偶y膰 na nim ryb臋 oczyszczon膮 z marynaty (sk贸r膮 do g贸ry) i pod przykryciem piec oko艂o 20 – 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

Pami臋tajcie, 偶e ryb臋 pieczemy sk贸r膮 do g贸ry! Sk贸ra zatrzymuje paruj膮ce soki, a jednocze艣nie przy obr贸bce termicznej robi si臋 chrupi膮ca.


Sk艂adniki

filet z karpia ze sk贸r膮 (pol臋dwica) – 700g
cebula 150 g
z膮bek czosnku – 4 szt.
grzyby suszone (borowiki) 50 g
grzyby podgrzybki 艣wie偶e lub mro偶one聽 80 g (podgrzybki), ewentualnie suszone (ok. 40 g)
natka pietruszki – 2 sztuki
pietruszka korze艅 – 100 g
艣mietana 30% – 0,15 l
przyprawy (papryka ostra, majeranek, s贸l, pieprz, li艣膰 laurowy, ziele angielskie)
rozmaryn
mas艂o (do sma偶enia i wysmarowania naczynia)

Je艣li nie kupili艣cie fileta, tylko karpia w ca艂o艣ci, doradzamy jak wyfiletowa膰 karpia Instrukcj臋 Kamila Klekowskiego znajdziecie w filmie 馃憞馃憞 Inny pomys艂 na pieczonego karpia? Polecamy karpia z warzywami! Przepis Kamila Klekowskiego znajdziecie w tym filmie 馃憞馃憞

Tagi

left
right
right