Wiele osób nie wierzy, że karpia można zjeść bez ości. A my po raz kolejny przedstawiamy właśnie taką potrawę! Danie “jednogarnkowe” – smaczne i zdrowe! Filet nacinany z karpia pieczony w warzywach! Swój przepis przedstawia Kamil Klekowski, ale w potrawie możecie wykorzystać inne ulubione warzywa, zależne od pory roku, chociaż zaproponowane przez Kamila są dostępne praktycznie cały rok.
Rybę przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem pieprzem. Dodajemy rozmaryn.
Marchew, pietruszkę, seler kroimy w słupki. Możemy zetrzeć na tarce.
Por kroimy w plastry.
Czerwoną cebulę kroimy w piórka.
Brokuł – różyczkę kroimy na cztery części.
Pomidorki koktajlowe – kroimy na pół.
Imbir kroimy w cienkie plastry.
Wszystkie warzywa solimy, pieprzymy, dodajemy trochę kurkumy, czarnuszki i oleju lub oliwy z oliwek. Mieszamy.
Warzywa wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 10 minut.
Wyjmujemy i dokładamy rybę (skórą do góry). Skórę możemy dosolić. Pieczemy kolejne 15-20 minut.
Na spód nakładamy warzywa, a na nie rybę.
Do przystrojenia delikatnie podlewamy olejem z dyni i ozdabiamy pomidorem koktajlowym.
Pamiętajcie, że rybę pieczemy skórą do góry! Skóra zatrzymuje parujące soki, a jednocześnie przy obróbce termicznej robi się chrupiąca.
Filet z karpia nacinany – 3 szt.
Marchew – 2 szt.
Pietruszka korzeń – 2 szt.
Seler naciowy – 2 gałązki
Brokuł – ok. 4 różyczek
Pomidory koktajlowe – 5-6 szt.
Czerwona cebula – 1/2 szt.
Por – 1/3 dużego
Świeży imbir – ok. 6 cienkich plastrów
Czarnuszka
Kurkuma
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
Rozmaryn
Tagi