Kulinaria | Przepisy kulinarne

Karp pieczony z warzywami 馃摻

Ilo艣膰 porcji
Dla 4 os贸b
Poziom trudno艣ci
艁atwy
Rodzaj obr贸bki
Pieczenie

Wiele os贸b nie wierzy, 偶e karpia mo偶na zje艣膰 bez o艣ci. A my po raz kolejny przedstawiamy w艂a艣nie tak膮 potraw臋! Danie 鈥渏ednogarnkowe鈥 – smaczne i zdrowe! Filet nacinany z karpia pieczony w warzywach! Sw贸j przepis przedstawia Kamil Klekowski, ale w potrawie mo偶ecie wykorzysta膰 inne ulubione warzywa, zale偶ne od pory roku, chocia偶 zaproponowane przez Kamila s膮 dost臋pne praktycznie ca艂y rok.

Receptura

Ryb臋 przyprawiamy sol膮 i 艣wie偶o zmielonym pieprzem pieprzem. Dodajemy rozmaryn.
Marchew, pietruszk臋, seler kroimy w s艂upki. Mo偶emy zetrze膰 na tarce.
Por kroimy w plastry.
Czerwon膮 cebul臋 kroimy w pi贸rka.
Broku艂 鈥 r贸偶yczk臋 kroimy na cztery cz臋艣ci.
Pomidorki koktajlowe 鈥 kroimy na p贸艂.
Imbir kroimy w cienkie plastry.

Wszystkie warzywa solimy, pieprzymy, dodajemy troch臋 kurkumy, czarnuszki i oleju lub oliwy z oliwek. Mieszamy.
Warzywa wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 10 minut.
Wyjmujemy i dok艂adamy ryb臋 (sk贸r膮 do g贸ry). Sk贸r臋 mo偶emy dosoli膰. Pieczemy kolejne 15-20 minut.

Serwis

Na sp贸d nak艂adamy warzywa, a na nie ryb臋.
Do przystrojenia delikatnie podlewamy olejem z dyni i ozdabiamy pomidorem koktajlowym.

Pami臋tajcie, 偶e ryb臋 pieczemy sk贸r膮 do g贸ry! Sk贸ra zatrzymuje paruj膮ce soki, a jednocze艣nie przy obr贸bce termicznej robi si臋 chrupi膮ca.


Filet z karpia nacinany – 3 szt.
Marchew 鈥 2 szt.
Pietruszka korze艅 鈥 2 szt.
Seler naciowy 鈥 2 ga艂膮zki
Broku艂 鈥 ok. 4 r贸偶yczek
Pomidory koktajlowe 鈥 5-6 szt.
Czerwona cebula 鈥 1/2 szt.
Por 鈥 1/3 du偶ego
艢wie偶y imbir 鈥 ok. 6 cienkich plastr贸w
Czarnuszka
Kurkuma
Oliwa z oliwek
S贸l, pieprz
Rozmaryn

Je艣li nie kupili艣cie fileta, tylko karpia w ca艂o艣ci, doradzamy jak wyfiletowa膰 karpia Instrukcj臋 Kamila Klekowskiego znajdziecie w filmie 馃憞馃憞




 Inny pomys艂 na  pieczonego karpia?  Polecamy karpia z grzybami! Przepis Kamila Klekowskiego znajdziecie w tym filmie 馃憞馃憞

Tagi

left
right
right