Kulinaria | Przepisy kulinarne

Kotlety z karpia i kaszy gryczanej z duszonymi pieczarkami 📽

 Drukuj 
Ilość porcji
Dla 4 osób
Poziom trudności
Łatwy
Rodzaj obróbki
Smażenie

Karp bez ości? Oczywiście! Razem z Kamilem Klekowskim mamy dla Was przepis na kotlety z karpia i kaszy gryczanej z duszonymi pieczarkami.

Receptura

KOTLETY – przygotowanie mięsa

Zmielone mięso karpia mieszamy z ugotowaną kaszą gryczaną.
Dodajemy:
– 2 płaskie łyżeczki migdałów, które wcześniej lekko siekamy,
– 1 ząbek czosnku,- drobno posiekany,
– paprykę wędzoną – wg uznania,
– sól – wg uznania,
– świeżo zmielony pieprz wg uznania,
– skórkę z limonki (limonkę wcześniej sparzamy).

Wszystkie składniki dobrze ze sobą mieszamy. W zależności od konsystencji masy, dodajemy jajko i bułkę tartą (jeśli jest potrzebna).
Opcjonalnie dodajemy inne przyprawy/ zioła.
Wymieszaną masę odstawiamy.

SOS

Rozpuszczamy pół łyżki masła.
Pieczarki kroimy w ćwiartki (pieczarki wcześniej obieramy lub myjemy).
Smażymy.
Dodajemy rozgniecione ząbki czosnku (2 szt.)
Dodajemy sól, pieprz i odrobinę kurkumy (dla koloru sosu).
Zalewamy śmietanką 30%.
Pieczarki duszą się, a my w tym czasie przygotowujemy kotlety.

KOTLETY – smażenie

Formujemy kotlety (raczej grubsze). Panierujemy w jajku i bułce tartej.
Smażymy na oleju z dodatkiem masła.
Na tłuszcz możemy dodać czosnek, rozmaryn czy inne zioła dla dodania aromatu.
Smażymy z każdej strony na złocisty kolor, raczej na niskiej temperaturze.

SERWIS

Pieczarki dajemy na spód, potem kotlet, na górę znów trochę sosu.
Przystrajamy pomidorkami koktajlowymi i szczypiorkiem.


SKŁADNIKI NA KOTLETY:
Filet z karpia mielonego 250 g
Kasza gryczana – 100 g ugotowanej kaszy (al dente)
Płatki migdałów – 2 płaskie łyżeczki
Ząbek czosnku – 1 szt.
Skórka z ½ limonki
Papryka wędzona
Sól, pieprz – wg uznania
Dodatkowe przyprawy – wg uznania
Olej – do smażenia
Zioła/przyprawy (rozmaryn, czosnek) – do smażenia (opcjonalnie)
Jajko – 1 szt. opcjonalnie (zależnie od konsystencji)
Bułka tarta opcjonalnie (zależnie od konsystencji)

PANIERKA:
Jajko – 1 szt.
Bułka tarta

SOS:
Pieczarki – ok. 150-200 g
Masło – ok. ½ łyżki do smażenia
Czosnek
Kurkuma
Śmietana 30% – 150 ml

Tych którzy nie wiedzą jeszcze jak filetować karpia - zachęcamy do obejrzenia filmu 👇👇 Co można jeszcze zrobić z mięsa z mielonego karpia? - mnóstwo rzeczy! Między innymi pieczeń rzymską z sosem pomidorowym! Przepis Kamila Klekowskiego znajdziecie w tym filmie 👇👇

Tagi

left
right
right