Kulinaria | Przepisy kulinarne

Krokiet z karpia z pieczarkami

 Drukuj 
Ilość porcji
Dla 8 osób
Poziom trudności
Średni
Rodzaj obróbki
Smażenie

Idealna potrawa zarówno na specjalną okazję, jak też na codzienny obiad. Kto nie lubi krokietów? Krokiety z karpiem są wyborne! Jak je przygotować instruuje Kamil Klekowski.

Sposób przygotowania

  • Cebulę podsmażamy na oleju i dodajemy drobno pokrojone warzywa.
  • Wszystko smażymy a następnie dodajemy  pokrojonego filet z karpia.
  • Rybę dusimy aż zmięknie (można podlewać odrobiną wywaru lub wody).
  • Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, po czym miksujemy na gładką masę.
  • Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy.
  • Gdy ostygnie łączymy karpia z pieczarkami.
  • Na naleśniki nakładamy farsz (około 2 cm) i zwijamy w krokiety.
  • Panierujemy w mące, jajku i panierce panko, smażymy na rozgrzanym oleju.

Propozycja podania

Z barszczem czerwonym lub solo z kwaśną śmietaną.


Składniki

filet z karpia bez skóry – 800g
pieczarki – 400g
cebula – 100g
marchew – 30g
por – 30g
seler  – 20g
naleśniki wytrawne – 8 sztuk
sól i pieprz do smaku
mąka do panierki
jajko – 4 sztuki
panierka panko – 80g

Jeśli nie kupiliście fileta, tylko karpia w całości, doradzamy jak wyfiletować karpia Instrukcję Kamila Klekowskiego znajdziecie w filmie 👇👇

Tagi

left
right
right