Kulinaria | Przepisy kulinarne

Piecze艅 z karpia a’ la rzymska z sosem pomidorowym 馃摻

Ilo艣膰 porcji
Dla 4 os贸b
Poziom trudno艣ci
艁atwy
Rodzaj obr贸bki
Sma偶enie

Pokazujemy, 偶e karpia mo偶na poda膰 bez o艣ci! Dzi艣 piecze艅 z karpia a’ la rzymska z sosem pomidorowym! Sw贸j pomys艂 na piecze艅 przedstawia Kamil Klekowski. W roli g艂贸wnej: karp opolski! Mo偶na podawa膰 zar贸wno na ciep艂o jako danie g艂贸wne, jak te偶 na zimno – jako przystawk臋! Zaskoczcie rodzin臋 – nie tylko w 艢wi臋ta! Smacznego!!!

Do przygotowania potrawy potrzebna jest nam jednorazowa foremka lub keks贸wka.

Receptura

PIECZE艃

Cebul臋 kroimy w kostk臋. Dodajemy pokrojony w kostk臋 czosnek. Podsma偶amy na ma艣le lub oleju, do momentu a偶 si臋 zeszkli.

W misce mieszamy zmielone mi臋so z karpia. Dodajemy:
– suszone pomidory pokrojone w kostk臋
– czarne oliwki pokrojone w plastry
– kapary
– natk臋 pietruszki 鈥 posiekan膮
– suszone oregano
– p贸艂 艂y偶ki papryki s艂odkiej lub w臋dzonej
– s贸l
– 艣wie偶o zmielony pieprz
– 1 艂y偶k臋 podsma偶onej cebuli z czosnkiem
– 1 p艂ask膮 艂y偶k臋 bu艂ki tartej
– 2-3 艂y偶ki s艂odkiej 艣mietany

Wymieszane mi臋so odstawiamy.
Foremk臋 smarujemy mas艂em i posypujemy bu艂k膮 tart膮.
Przek艂adamy mi臋so do foremki i ubijamy 偶eby nie by艂o p臋cherzyk贸w powietrza. Posypujemy z g贸ry pieprzem i smarujemy olejem.
Wk艂adamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, na oko艂o 45-50 minut.
Podczas pieczenia przygotowujemy sos.

SOS POMIDOROWY

Do podsma偶onej wcze艣niej cebulki z czosnkiem dodajemy 1 puszk臋 pomidor贸w i 1 listek laurowy.
Doprawiamy 艣wie偶o zmielonym pieprzem i sol膮.
Mo偶na doda膰 ostrej papryki.
Gotujemy, 偶eby zredukowa膰 sos (wed艂ug uznania 鈥 do oczekiwanej g臋sto艣ci).
Sos mo偶na opcjonalnie zmiksowa膰.
Na koniec dodajemy posiekan膮 pietruszk臋. Doprawiamy ewentualnie do smaku.

SERWIS

Piecze艅 wyci膮gamy z piekarnika, sprawdzamy wyka艂aczk膮 czy si臋 upiek艂. Wyci膮gamy z blaszki.
Serwujemy z sosem, przystrajamy cytryn膮 i zielon膮 pietruszk膮.

Potraw臋 mo偶na spo偶ywa膰 zar贸wno na ciep艂o jako danie g艂贸wne, jak i na zimno jako przystawk臋.


SK艁ADNIKI NA PIECZE艃:
Zmielony filet z karpia (bez sk贸ry) 鈥 350 g
Suszony pomidor 鈥 4-5 szt.
Czarne oliwki 鈥 8-9 sztuk
Natka pietruszki 鈥 1/3 p臋czka
Kapary marynowane 鈥 1 艂y偶ka
Oregano suszone 鈥 2 szczypty
Papryka w臋dzona lub s艂odka 鈥 p贸艂 艂y偶eczki
Czosnek 鈥 1 z膮bek
Cebula 鈥 1/2 du偶ej
艢mietana 30% – 2-3 艂y偶ki
S贸l, pieprz – do smaku
Mas艂o do posmarowania blaszki i sma偶enia
Olej 鈥 do posmarowania pieczeni i sma偶enia
Bu艂ka tarta

SOS:
Czosnek 鈥 1 z膮bek
Cebula 鈥 1/2 du偶ej
Pomidory w puszce lub 艣wie偶e pomidory 鈥 400 g
1 listek laurowy

Tych kt贸rzy nie wiedz膮 jeszcze jak filetowa膰 karpia - zach臋camy do obejrzenia filmu 馃憞馃憞




 Co mo偶na jeszcze zrobi膰 z   mi臋sa z mielonego karpia?  - mn贸stwo rzeczy! Mi臋dzy innymi kotlety z karpia! Przepis Kamila Klekowskiego znajdziecie w tym filmie 馃憞馃憞

Tagi

left
right
right