Kulinaria | Przepisy kulinarne

Pieczony pasztet z karpia

 Drukuj 
Ilość porcji
Dla 4 osób
Poziom trudności
Łatwy
Rodzaj obróbki
Pieczenie

Nieoczywista potrawa z karpia! Świetna jako przystawka! Dodatki do pasztetu możecie komponować według swoich ulubionych smaków i wyobraźni! Przepisem dzieli się Kamil Klekowski!

Sposób przygotowania

  • Filet z karpia (ze skórą) kroimy w paski.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Warzywa, imbir i cebulę kroimy w grubszą kostkę.
  • Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem 1h w 180’C. 
  • Gdy ryba i warzywa są już miękkie, wszystko dokładnie mielimy lub miksujemy.
  • Gdy ostygnie dodajemy jajko (1 jajko na około 700g pasztetu), pokrojoną w kostkę suszoną śliwkę, przyprawy.
  • Wszystko mieszamy i przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
  • Pieczemy 50 minut w 150’C.

Propozycja podania

Podajemy na zimno z żurawiną.

Alternatywnie zamiast suszonych śliwek możemy dodać posiekane orzechy włoskie lub podsmażone pieczarki!


Składniki

filet z karpia – 500g
cebula – 150g
włoszczyzna – 200g
masło – 50g
śliwki suszone – 150g
imbir świeży – 10g
jajka – 1 szt.
sól i pieprz do smaku
imbir – 1 łyżeczka
gałka muszkatołowa – 2 łyżeczki
bułka tarta – 70 g
olej – 100 ml

Jeśli nie kupiliście fileta, tylko rybę w całości, doradzamy jak wyfiletować karpia. Instrukcję Kamila Klekowskiego znajdziecie w filmie 👇👇

Spodobał Ci się nas przepis? Sprawdź propozycję karpia pieczonego z grzybami! Przepis znajdziecie w tym filmie 👇👇

Tagi

left
right
right