Alternatywa nie tylko na świąteczny stół, ale także na codzienny obiad! Przepisem dzieli się Kamil Klekowski!
Masło i sól rozpuścić we wrzącej wodzie.
Mąkę zalać wrzącą wodą i mieszać.
Ciasto wyrobić i odstawić na 30 minut do odpoczynku( najlepiej owinąć w szmatkę lub folię spożywczą).
Mięso z karpia zmielić.
Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle.
Orzechy uprażyć i posiekać.
Jajka i seler naciowy pokroić w drobną kostkę, natkę pietruszki drobno posiekać i wszystkie składniki. połączyć, doprawić i wymieszać.
Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na maśle , dodać kapary i pokrojone pomidory. Wszystko zalać śmietaną i zagotować. Na koniec dodać drobno posiekaną natkę pietruszki.
Ciasto wałkujemy na cienki placek (podsypując mąką) i szklanką wykrawamy okręgi.
Nakładamy farsz uformowany w kulki i zawijamy pierogi.
Pierogi wrzucamy na gorącą i osoloną wodę. Gotujemy ok. 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Pierogi podajemy z sosem śmietanowym.
CIASTO
mąka pszenna – 300 g
masło – 30 g
sól – szczypta
woda – 180 ml
FARSZ
mięso z karpia bez skóry – 400 g
jajko ugotowane – 3 szt.
orzechy włoskie – 50 g
cebula – 1 szt.
natka pietruszki – 1 pęczek
sól, pieprz, papryka słodka – do smaku
masło – 30 g
seler naciowy – 2 łodygi
SOS
kapary 20 g
cebula 30 g
pomidory suszone 20 g
masło 20 g
natka pietruszki 1 pęczek
ząbek czosnku 1 szt.
śmietana 30% – 400 ml
Tagi