Alternatywa nie tylko na świąteczny stół, ale także na codzienny obiad! Przepisem dzieli się Kamil Klekowski!
Masło i sól rozpuścić we wrzącej wodzie.
Mąkę zalać wrzącą wodą i mieszać.
Ciasto wyrobić i odstawić na 30 minut do odpoczynku( najlepiej owinąć w szmatkę lub folię spożywczą).
Mięso z karpia zmielić.
Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle.
Orzechy uprażyć i posiekać.
Jajka i seler naciowy pokroić w drobną kostkę, natkę pietruszki drobno posiekać i wszystkie składniki. połączyć, doprawić i wymieszać.
Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na maśle , dodać kapary i pokrojone pomidory. Wszystko zalać śmietaną i zagotować. Na koniec dodać drobno posiekaną natkę pietruszki.
Ciasto wałkujemy na cienki placek (podsypując mąką) i szklanką wykrawamy okręgi.
Nakładamy farsz uformowany w kulki i zawijamy pierogi.
Pierogi wrzucamy na gorącą i osoloną wodę. Gotujemy ok. 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Pierogi podajemy z sosem śmietanowym.
CIASTO mąka pszenna - 300 g masło - 30 g sól - szczypta woda - 180 ml FARSZ mięso z karpia bez skóry - 400 g jajko ugotowane - 3 szt. orzechy włoskie - 50 g cebula - 1 szt. natka pietruszki - 1 pęczek sól, pieprz, papryka słodka - do smaku masło - 30 g seler naciowy - 2 łodygi SOS kapary 20 g cebula 30 g pomidory suszone 20 g masło 20 g natka pietruszki 1 pęczek ząbek czosnku 1 szt. śmietana 30% - 400 ml
Miłośnikom pierogów oraz karpia polecamy także pierogi z mąki gryczanej z wędzonym karpiem! . Zachęcamy do obejrzenia filmu 👇👇