Szef Kuchni Kamil Klekowski – przedstawia prosty przepis na grillowaną tuszę z pstrąga z salsą z botwiny. Potrawę oczywiście warto przygotować także zimą – w domowym zaciszu, ale uwierzcie nam – najlepiej smakuje podczas biesiadowania na łonie natury! SMACZNEGO!!!
MARYNOWANIE RYBY
– tuszę z pstrąga dobrze solimy i pieprzymy ze wszystkich stron oraz w środku,
– do środka ryby wkładamy masło oraz odrobinę koperku.
SALSA
– ogórka kiszonego kroimy w kostkę,
– ze świeżego ogórka ze skórką pozbywamy się gniazda nasiennego i kroimy w kostkę,
– jabłko oczyszczamy z pestek . Kroimy ze skórką w kostkę,
– czerwoną paprykę kroimy w kostkę,
– zioła: koperek, natka pietruszki, lubczyk – siekamy drobno,
– liście botwinki drobno kroimy,
– wszystko mieszamy, – dodajemy śmietanę – 2-3 łyżki (zamiast śmietany może być jogurt naturalny lub grecki),
– doprawiamy solą i pieprzem,
– dodajemy sok z ½ limonki,
– mieszamy.
GRILLOWANIE RYBY
Rybę oblewamy lekko olejem i kładziemy na rozgrzaną grillową patelnię. Grillujemy przez ok. 10-15 minut. Serwujemy z limonką do skropienia oraz pomidorem koktajlowym dla dodania koloru.
SMACZNEGO!
RYBA Pstrąg tusza - 1 szt. Masło - 1/2 łyżki na każdą tuszę Koperek - 1-2 gałązki Sól, pieprz do smaku Olej rzepakowy - 1 łyżka SALSA Ogórek świeży – 1/2 szt. Ogórek kiszony – 2 szt. Jabłko – 1/4 szt. Zioła: koperek, natka pietruszki, lubczyk – wg uznania Liście botwinki – 4-5 szt. Śmietana kwaśna (12 lub 18%) – 2-3 łyżki Czerwona papryka – 1 mała sztuka Limonka – 1/2 szt. Sól, pieprz
Na Opolszczyźnie polecamy zdecydowanie pstrąga poliwodzkiego! Hodowany w Biestrzynniku w gminie Ozimek w Ośrodku Zarybieniowym Poliwoda. Lepszego produktu nie znajdziecie!