Kulinaria | Przepisy kulinarne

Pstrąg grillowany z salsą z botwiny 📽

 Drukuj 
Ilość porcji
Dla 1 osoby
Poziom trudności
Łatwy
Rodzaj obróbki
Grillowanie

Szef Kuchni Kamil Klekowski – przedstawia prosty przepis na grillowaną tuszę z pstrąga z salsą z botwiny. Potrawę oczywiście warto przygotować także zimą – w domowym zaciszu, ale uwierzcie nam – najlepiej smakuje podczas biesiadowania na łonie natury! SMACZNEGO!!!

MARYNOWANIE RYBY
– tuszę z pstrąga dobrze solimy i pieprzymy ze wszystkich stron oraz w środku,
– do środka ryby wkładamy masło oraz odrobinę koperku.

SALSA
– ogórka kiszonego kroimy w kostkę,
– ze świeżego ogórka ze skórką pozbywamy się gniazda nasiennego i kroimy w kostkę,
– jabłko oczyszczamy z pestek . Kroimy ze skórką w kostkę,
– czerwoną paprykę kroimy w kostkę,
– zioła: koperek, natka pietruszki, lubczyk – siekamy drobno,
– liście botwinki drobno kroimy,
– wszystko mieszamy, – dodajemy śmietanę – 2-3 łyżki (zamiast śmietany może być jogurt naturalny lub grecki),
– doprawiamy solą i pieprzem,
– dodajemy sok z ½ limonki,
– mieszamy.

GRILLOWANIE RYBY
Rybę oblewamy lekko olejem i kładziemy na rozgrzaną grillową patelnię. Grillujemy przez ok. 10-15 minut. Serwujemy z limonką do skropienia oraz pomidorem koktajlowym dla dodania koloru.

SMACZNEGO!


RYBA
Pstrąg tusza – 1 szt.
Masło – 1/2 łyżki na każdą tuszę
Koperek – 1-2 gałązki
Sól, pieprz do smaku
Olej rzepakowy – 1 łyżka

SALSA
Ogórek świeży – 1/2 szt.
Ogórek kiszony – 2 szt.
Jabłko – 1/4 szt.
Zioła: koperek, natka pietruszki, lubczyk – wg uznania
Liście botwinki – 4-5 szt.
Śmietana kwaśna (12 lub 18%) – 2-3 łyżki Czerwona papryka – 1 mała sztuka
Limonka – 1/2 szt.
Sól, pieprz

Na Opolszczyźnie polecamy zdecydowanie pstrąga poliwodzkiego! Hodowany w Biestrzynniku w gminie Ozimek w Ośrodku Zarybieniowym Poliwoda. Lepszego produktu nie znajdziecie!

Tagi

left
right
right