Kulinaria | Przepisy kulinarne

Pstr膮g grillowany z sals膮 z botwiny 馃摻

Ilo艣膰 porcji
Dla 1 osoby
Poziom trudno艣ci
艁atwy
Rodzaj obr贸bki
Grillowanie

Szef Kuchni Kamil Klekowski – przedstawia prosty przepis na grillowan膮 tusz臋 z pstr膮ga z sals膮 z botwiny. Potraw臋 oczywi艣cie warto przygotowa膰 tak偶e zim膮 – w domowym zaciszu, ale uwierzcie nam – najlepiej smakuje podczas biesiadowania na 艂onie natury! SMACZNEGO!!!

MARYNOWANIE RYBY
– tusz臋 z pstr膮ga dobrze solimy i pieprzymy ze wszystkich stron oraz w 艣rodku,
– do 艣rodka ryby wk艂adamy mas艂o oraz odrobin臋 koperku.

SALSA
– og贸rka kiszonego kroimy w kostk臋,
– ze 艣wie偶ego og贸rka ze sk贸rk膮 pozbywamy si臋 gniazda nasiennego i kroimy w kostk臋,
– jab艂ko oczyszczamy z pestek . Kroimy ze sk贸rk膮 w kostk臋,
– czerwon膮 papryk臋 kroimy w kostk臋,
– zio艂a: koperek, natka pietruszki, lubczyk 鈥 siekamy drobno,
– li艣cie botwinki drobno kroimy,
– wszystko mieszamy, – dodajemy 艣mietan臋 鈥 2-3 艂y偶ki (zamiast 艣mietany mo偶e by膰 jogurt naturalny lub grecki),
– doprawiamy sol膮 i pieprzem,
– dodajemy sok z 陆 limonki,
– mieszamy.

GRILLOWANIE RYBY
Ryb臋 oblewamy lekko olejem i k艂adziemy na rozgrzan膮 grillow膮 patelni臋. Grillujemy przez ok. 10-15 minut. Serwujemy z limonk膮 do skropienia oraz pomidorem koktajlowym dla dodania koloru.

SMACZNEGO!


RYBA
Pstr膮g tusza - 1 szt. 
Mas艂o - 1/2 艂y偶ki na ka偶d膮 tusz臋 
Koperek - 1-2 ga艂膮zki 
S贸l, pieprz do smaku
Olej rzepakowy - 1 艂y偶ka 

SALSA
Og贸rek 艣wie偶y 鈥 1/2 szt. 
Og贸rek kiszony 鈥 2 szt. 
Jab艂ko 鈥 1/4 szt. 
Zio艂a: koperek, natka pietruszki, lubczyk 鈥 wg uznania 
Li艣cie botwinki 鈥 4-5 szt. 
艢mietana kwa艣na (12 lub 18%) 鈥 2-3 艂y偶ki Czerwona papryka 鈥 1 ma艂a sztuka 
Limonka 鈥 1/2 szt. 
S贸l, pieprz
Na Opolszczy藕nie polecamy zdecydowanie pstr膮ga poliwodzkiego! Hodowany w Biestrzynniku w gminie Ozimek w O艣rodku Zarybieniowym Poliwoda. Lepszego produktu nie znajdziecie! 
left
right
right