Kulinaria | Przepisy kulinarne

Ravioli z pstrągiem i sosem porowym 📽

 Drukuj 
Ilość porcji
Dla 4 osób
Poziom trudności
Średni
Rodzaj obróbki
Gotowanie

Ravioli z posiekanym pstrągiem i z sosem porowym to nasza propozycja na niebanalną potrawę z lokalnych ryb! Zobaczcie jak Kamil Klekowski przygotowuje włoskie pierożki z naszym pstrągiem poliwodzkim.

Receptura

CIASTO

Łączymy wodę ze szczyptą soli i olejem.
Do mąki dolewamy wodę wyrabiając ciasto, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Odstawiamy, żeby odpoczęło/doszło.

FARSZ

Pstrąga poliwodzkiego siekamy.
Przekładamy do miski.
Przyprawiamy solą i pieprzem.
Dodajemy 1 płaską łyżkę prażonego słonecznika.
Dodajemy drobno posiekane w paski (słupki) rzodkiewki (2 szt.)
Dodajemy kilka listków bazyli (posiekanej lub porwanej).

PRZYGOTOWANIE RAVIOLI

Formujemy z farszu kuleczki.
Wałkujemy wcześniej przygotowane ciasto (jak najcieniej).
Ciasto dzielimy na dwa paski. Na jeden nakładamy kulki z farszem.
Przykrywamy drugim paskiem i wycinamy kółka (specjalną “pieczątką” lub szklanką).
Dociskamy ciasto, upewniając się czy pieróg jest szczelny z każdej strony.
Wrzucamy na wrzątek (lekko osolona woda).

SOS

Pora kroimy w paseczki.
Na maśle podsmażamy por.
Dodajemy dwie szczypty ostrej papryki.
Lekko podduszony por zalewamy śmietanką 30%.
Doprowadzamy do zagotowania.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Dodajemy sok z cytryny.

SERWIS

Na talerz nakładamy sos.
Na sos nakładamy ravioli
Na wierzch jeszcze odrobinę sosu.
Przystrajamy akcentem czerwonym (np. papryka słodka) i zielonym – np. grubo posiekany szczypior.

W przepisie Kamil przedstawia ravioli z pstrągiem poliwodzkim, ale w swojej potrawie śmiało możecie wykorzystać także brzuszki z karpia!


CIASTO NA RAVIOLI
Mąka – 300 g
Gorąca woda – ok. 100 ml
Odrobina oleju – 1-2 łyżki
Szczypta soli

FARSZ
Pstrąg poliwodzki – filet bez skóry 2 szt.
Prażony słonecznik – 1 płaska łyżka
Rzodkiewka – 2 szt.
Kilka listków bazylii świeżej
Sól, pieprz – do smaku

SOS
Por – ok. 150 g (najlepiej biała część)
Masło do smażenia – 1 łyżka
Papryka ostra – 2 szczypty
Śmietanka 30% – ok. 300 ml
Sól, pieprz – do smaku
Sok z cytryny – ok. 1 łyżeczka

Tych którzy nie wiedzą jeszcze jak filetować karpia oraz pstrąga - zachęcamy do obejrzenia filmów 👇👇

Tagi

left
right
right