Kulinaria | Przepisy kulinarne

Ravioli z pstr膮giem i sosem porowym 馃摻

Ilo艣膰 porcji
Dla 4 os贸b
Poziom trudno艣ci
艢redni
Rodzaj obr贸bki
Gotowanie

Ravioli z posiekanym pstr膮giem i z sosem porowym to nasza propozycja na niebanaln膮 potraw臋 z lokalnych ryb! Zobaczcie jak Kamil Klekowski przygotowuje w艂oskie piero偶ki z naszym pstr膮giem poliwodzkim.

Receptura

CIASTO

艁膮czymy wod臋 ze szczypt膮 soli i olejem.
Do m膮ki dolewamy wod臋 wyrabiaj膮c ciasto, a偶 do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Odstawiamy, 偶eby odpocz臋艂o/dosz艂o.

FARSZ

Pstr膮ga poliwodzkiego siekamy.
Przek艂adamy do miski.
Przyprawiamy sol膮 i pieprzem.
Dodajemy 1 p艂ask膮 艂y偶k臋 pra偶onego s艂onecznika.
Dodajemy drobno posiekane w paski (s艂upki) rzodkiewki (2 szt.)
Dodajemy kilka listk贸w bazyli (posiekanej lub porwanej).

PRZYGOTOWANIE RAVIOLI

Formujemy z farszu kuleczki.
Wa艂kujemy wcze艣niej przygotowane ciasto (jak najcieniej).
Ciasto dzielimy na dwa paski. Na jeden nak艂adamy kulki z farszem.
Przykrywamy drugim paskiem i wycinamy k贸艂ka (specjaln膮 鈥減iecz膮tk膮鈥 lub szklank膮).
Dociskamy ciasto, upewniaj膮c si臋 czy pier贸g jest szczelny z ka偶dej strony.
Wrzucamy na wrz膮tek (lekko osolona woda).

SOS

Pora kroimy w paseczki.
Na ma艣le podsma偶amy por.
Dodajemy dwie szczypty ostrej papryki.
Lekko podduszony por zalewamy 艣mietank膮 30%.
Doprowadzamy do zagotowania.
Doprawiamy sol膮 i pieprzem.
Dodajemy sok z cytryny.

SERWIS

Na talerz nak艂adamy sos.
Na sos nak艂adamy ravioli
Na wierzch jeszcze odrobin臋 sosu.
Przystrajamy akcentem czerwonym (np. papryka s艂odka) i zielonym – np. grubo posiekany szczypior.

W przepisie Kamil przedstawia ravioli z pstr膮giem poliwodzkim, ale w swojej potrawie 艣mia艂o mo偶ecie wykorzysta膰 tak偶e brzuszki z karpia!


CIASTO NA RAVIOLI
M膮ka – 300 g
Gor膮ca woda – ok. 100 ml
Odrobina oleju – 1-2 艂y偶ki
Szczypta soli

FARSZ
Pstr膮g poliwodzki – filet bez sk贸ry 2 szt.
Pra偶ony s艂onecznik – 1 p艂aska 艂y偶ka
Rzodkiewka – 2 szt.
Kilka listk贸w bazylii 艣wie偶ej
S贸l, pieprz – do smaku

SOS
Por – ok. 150 g (najlepiej bia艂a cz臋艣膰)
Mas艂o do sma偶enia – 1 艂y偶ka
Papryka ostra – 2 szczypty
艢mietanka 30% – ok. 300 ml
S贸l, pieprz – do smaku
Sok z cytryny – ok. 1 艂y偶eczka

Tych kt贸rzy nie wiedz膮 jeszcze jak filetowa膰 karpia oraz pstr膮ga  - zach臋camy do obejrzenia film贸w 馃憞馃憞




Tagi

left
right
right