Kulinaria | Przepisy kulinarne

Smarowidło z wędzonego karpia 📽

 Drukuj 
Ilość porcji
Dla 4 osób
Poziom trudności
Łatwy
Rodzaj obróbki
Brak

Receptura

Potrzebujemy wysokie naczynie do blendowania.
Do środka dodajemy obraną rybę wędzoną.
Do smaku dodajemy pieprz, trochę soku z cytryny (ok. 1 łyżeczka), olej z pestek dyni (2-3 łyżeczki).
Wszystko blendujemy.
Do ryby dodajemy 2 ugotowane jajka. Wszystko dalej mielimy.
Całość przekładamy do miseczki i odkładamy.
Kroimy drobno czerwoną cebulę.
Pistacje delikatnie siekamy (wcześniej lekko je prażymy na suchej patelni). Pistacje możemy zastąpić innymi orzechami np. nerkowca, włoskimi.
Suszone pomidory (ok. 3-4 szt.) kroimy w drobną kostkę.
Wszystko mieszamy. Próbujemy.
Doprawiamy do smaku pieprzem, solą, można dodać olej z suszonych pomidorów.
Dodajemy posiekany koperek do smaku – według uznania.
Pastą smarujemy pieczywo.
Całość wykańczamy czarnuszką.
Można dodać pomidora koktajlowego lub czarne oliwki do przystrojenia.


Karp wędzony – mięso z 1 fileta
Jajko ugotowane – 2 szt.
Czerwona cebula – ½ szt.
Suszony pomidor – 3-4 szt.
Pistacje – łyżka
Sok z cytryny – 1 łyżeczka
Pieprz, sól – do smaku
Olej z pestek dyni
Koperek – ½ pęczka
Olej z suszonych pomidorów (opcjonalnie) – do smaku
Czarnuszka, pomidor koktajlowy, czarna oliwka – do przystrojenia, wg uznania.

Pasta z wędzonego karpia to idealna propozycja na przekąskę. Szybka w przygotowaniu, smaczna i nieoczywista! Przepisem na smarowidło z wędzonego karpia dzieli się - Kamil Klekowski

Tagi

left
right
right