Potrzebujemy wysokie naczynie do blendowania.
Do środka dodajemy obraną rybę wędzoną.
Do smaku dodajemy pieprz, trochę soku z cytryny (ok. 1 łyżeczka), olej z pestek dyni (2-3 łyżeczki).
Wszystko blendujemy.
Do ryby dodajemy 2 ugotowane jajka. Wszystko dalej mielimy.
Całość przekładamy do miseczki i odkładamy.
Kroimy drobno czerwoną cebulę.
Pistacje delikatnie siekamy (wcześniej lekko je prażymy na suchej patelni). Pistacje możemy zastąpić innymi orzechami np. nerkowca, włoskimi.
Suszone pomidory (ok. 3-4 szt.) kroimy w drobną kostkę.
Wszystko mieszamy. Próbujemy.
Doprawiamy do smaku pieprzem, solą, można dodać olej z suszonych pomidorów.
Dodajemy posiekany koperek do smaku – według uznania.
Pastą smarujemy pieczywo.
Całość wykańczamy czarnuszką.
Można dodać pomidora koktajlowego lub czarne oliwki do przystrojenia.
Karp wędzony – mięso z 1 fileta Jajko ugotowane – 2 szt. Czerwona cebula – ½ szt. Suszony pomidor - 3-4 szt. Pistacje – łyżka Sok z cytryny – 1 łyżeczka Pieprz, sól – do smaku Olej z pestek dyni Koperek – ½ pęczka Olej z suszonych pomidorów (opcjonalnie) – do smaku Czarnuszka, pomidor koktajlowy, czarna oliwka – do przystrojenia, wg uznania.
Pasta z wędzonego karpia to idealna propozycja na przekąskę. Szybka w przygotowaniu, smaczna i nieoczywista! Przepisem na smarowidło z wędzonego karpia dzieli się - Kamil Klekowski