Zobaczcie jak przygotowa膰 aromatyczny i pyszny wywar rybny, kt贸ry mo偶na wykorzystywa膰 do zup, sos贸w czy innych potraw! Przepisem z zasad膮 zero waste dzieli si臋 Szef Kuchni Kamil Klekowski!
W przepisie zastosowali艣my szkielety z karpia i pstr膮ga, ale mo偶na u偶y膰 cz臋艣ci z innych 艣wie偶ych, lokalnych ryb.
Porz膮dnie wyszorowane warzywa (marchewk臋, pietruszk臋, seler naciowy, cebul臋) – obieramy. Obrane warzywa zostawiamy do wykorzystania w innej potrawie (np. sur贸wka). Obierki wykorzystujemy do wywaru.
Do zimnej wody wrzucamy umyte szkielety z karpia opolskiego i pstr膮ga poliwodzkiego (to co zosta艂o nam z ryby po filetowaniu – po usuni臋ciu skrzeli i oczu).
Szkielety zagotowujemy. Zbieramy szumowiny.
Dodajemy obierki.
Dodajemy 3 li艣cie pora – najlepiej zielon膮 cz臋艣膰.
Cebul臋 kroimy na p贸艂 i przypalamy na patelni.
Przyprawiamy: 3-4 listki laurowe, pieprz ziarnisty (ok. 1 艂y偶eczka) i sporo soli.
Dodajemy seler naciowy (ok. 2 艂odygi) i czosnek (kilka z膮bk贸w)
Do ka偶dego wywaru warto doda膰 kawa艂ek pomidora i pieczarki (2 sztuki). Maj膮 bowiem du偶o naturalnego wzmacniacza smaku.
Dodajemy przypalon膮 cebul臋.
Gotujemy ok. 2-2,5 godziny.
Wywar w mi臋dzyczasie przyprawiamy do smaku sol膮 i pieprzem.
Po zako艅czeniu gotowania odcedzamy i wykorzystujemy jako baz臋 do zup i sos贸w, kt贸re znajdziecie na naszej stronie!
Nadmiar wywaru mo偶na zamrozi膰 do pojemnik贸w do kostek na lody, 偶eby wykorzysta膰 do potraw w przysz艂o艣ci!
SK艁ADNIKI
Oczyszczone g艂owy i szkielety z karpia i pstr膮ga
Obierki z 3 marchewek
Obierki z 3 pietruszek
Obierki z korzenia selera
Seler naciowy – 2 艂odygi
Cebula – 1 sztuka
Por – 3 li艣cie
Ziele angielskie – 3-5 sztuki
Li艣膰 laurowy – 3-4 sztuki
Pieprz kolorowy ziarnisty – do smaku
Czosnek – kilka z膮bk贸w
Pomidor koktajlowy – 1 sztuka
Pieczarki – 2 sztuki
S贸l, pieprz – do smaku
I oczywi艣cie woda
Tagi