Zobaczcie jak przygotowa膰 aromatyczny i pyszny wywar rybny, kt贸ry mo偶na wykorzystywa膰 do zup, sos贸w czy innych potraw! Przepisem z zasad膮 zero waste dzieli si臋 Szef Kuchni Kamil Klekowski!
W przepisie zastosowali艣my szkielety z karpia i pstr膮ga, ale mo偶na u偶y膰 cz臋艣ci z innych 艣wie偶ych, lokalnych ryb.
Porz膮dnie wyszorowane warzywa (marchewk臋, pietruszk臋, seler naciowy, cebul臋) – obieramy. Obrane warzywa zostawiamy do wykorzystania w innej potrawie (np. sur贸wka). Obierki wykorzystujemy do wywaru.
Do zimnej wody wrzucamy umyte szkielety z karpia opolskiego i pstr膮ga poliwodzkiego (to co zosta艂o nam z ryby po filetowaniu – po usuni臋ciu skrzeli i oczu).
Szkielety zagotowujemy. Zbieramy szumowiny.
Dodajemy obierki.
Dodajemy 3 li艣cie pora – najlepiej zielon膮 cz臋艣膰.
Cebul臋 kroimy na p贸艂 i przypalamy na patelni.
Przyprawiamy: 3-4 listki laurowe, pieprz ziarnisty (ok. 1 艂y偶eczka) i sporo soli.
Dodajemy seler naciowy (ok. 2 艂odygi) i czosnek (kilka z膮bk贸w)
Do ka偶dego wywaru warto doda膰 kawa艂ek pomidora i pieczarki (2 sztuki). Maj膮 bowiem du偶o naturalnego wzmacniacza smaku.
Dodajemy przypalon膮 cebul臋.
Gotujemy ok. 2-2,5 godziny.
Wywar w mi臋dzyczasie przyprawiamy do smaku sol膮 i pieprzem.
Po zako艅czeniu gotowania odcedzamy i wykorzystujemy jako baz臋 do zup i sos贸w, kt贸re znajdziecie na naszej stronie!
Nadmiar wywaru mo偶na zamrozi膰 do pojemnik贸w do kostek na lody, 偶eby wykorzysta膰 do potraw w przysz艂o艣ci!
SK艁ADNIKI Oczyszczone g艂owy i szkielety z karpia i pstr膮ga Obierki z 3 marchewek Obierki z 3 pietruszek Obierki z korzenia selera Seler naciowy - 2 艂odygi Cebula - 1 sztuka Por - 3 li艣cie Ziele angielskie - 3-5 sztuki Li艣膰 laurowy - 3-4 sztuki Pieprz kolorowy ziarnisty - do smaku Czosnek - kilka z膮bk贸w Pomidor koktajlowy - 1 sztuka Pieczarki - 2 sztuki S贸l, pieprz - do smaku I oczywi艣cie woda
Tych kt贸rzy nie wiedz膮 jeszcze jak filetowa膰 karpia - zach臋camy do obejrzenia filmu 馃憞馃憞 Filetowanie pstr膮ga - wed艂ug instrukta偶u Kamila Klekowskiego znajdziecie poni偶ej 馃憞馃憞