Bistro Finezja to położony w Tułowicach autorski projekt kulinarny Kingi Galli. Motto jej kuchni brzmi: “regionalne smaki, lokalne produkty”. Specjalnością są faworki z karpia, ale w menu są także inne dania z karpia i pstrąga. Oprócz ryb w menu króluje klasyczna opolsko – śląska kuchnia tj. rolady, dziczyzna, kluski śląskie, kapusta modra, i inne. W daniach znajdują się składniki od lokalnych producentów: miody, oleje, mięsa, ryby, masła, sery, grzyby, sezonowe warzywa i owoce.
W swojej ofercie Bistro Finezja ma również bogaty wybór naleśników i wyśmienite desery, które skuszą każdego. Poleca także burgery z regionalnej wołowiny z bułkami własnego wypieku oraz frytki z batatów. Bistro Finezja świadczy także usługi cateringowe. Oprócz znakomitych dań, Bistro Finezja serwuje kraftowe piwa z czterech lokalnych browarów: Browar w Cieniu, Browar Książęcy Nysa, Browar Racibórz i Browar Namysłów.
Bistro Finezja od samego początku współpracuje z Grupą Rybacką “Opolszczyzna”. Startowało w konkursie “Czas na rybę!”, organizuje kolacje degustacyjne, uczestniczy w imprezach związanych z promocją ryb. Bistro brało udział w cyklu kolacji degustacyjnych “Kulinarne wariacje w sieci opolskich smaków” organizowanych przez Grupę Rybacką “Opolszczyzna” i szefa kuchni Kamila Klekowskiego w 2019 roku. Razem z Zamkiem Książęcym w Niemodlinie zorganizowało wpaniałą podróż łączącą historię z nowoczesnym podejściem do gotowania. Głównym bohaterem kolacji były oczywiście lokalne ryby z opolskich hodowli – głównie karp i pstrąg, a dodatkami inne regionalne skarby kulinarnego bogactwa Opolszczyzny. Wszystko serwowane było w nowoczesnej odsłonie i ta tendencja trwa do dziś. Finezja została także doceniona na rynku restauracyjnym. W 2019 roku wpisano ją na listę restauracji Dziedzictwa Kulinarnego Województwa Opolskiego, a od 2021 roku widnieje na Szlaku Kulinarnym Opolski Bifyj.
Tagi