Gdzie po rybę? | Restauracje | Sektor gospodarczy

Restauracja na wyspie

gastronomia
Zadzwoń Wyznacz trasę

Restauracja na Wyspie to biznes rodzinny. Malowniczo położony lokal z widokiem na Zamek Książęcy w Niemodlinie. Restauracja słynie z “karpia po niemodlińsku”. To autorski przepis serwowany tu niemal od początku istnienia restauracji czyli od 2009 roku. Restaurację założyli Elżbieta i Marian Oleksa oraz ich syn Paweł. Stworzyli gościnne miejsce, w którym przez cały rok dostępne są lokalne ryby serwowane w różnych odsłonach. Można tu zjeść dania z sandacza, lina, szczupaka i pstrąga, ale podstawą jest niemodliński karp. Restauracja na Wyspie należy do Grupy Rybackiej “Opolszczyzna”. Brała udział w cyklu kolacji degustacyjnych “Kulinarne wariacje w sieci opolskich smaków” organizowanych przez Grupę Rybacką “Opolszczyzna” i  szefa kuchni Kamila Klekowskiego w 2019 roku. Głównym bohaterem tych kolacji były oczywiście lokalne ryby z opolskich hodowli – głównie karp i pstrąg, a dodatkami inne regionalne skarby kulinarnego bogactwa Opolszczyzny. Wszystko serwowane było w nowoczesnej odsłonie i ta tendencja trwa do dziś.

Kuchnia nie ma kłopotu z dostępem do świeżych ryb, bo restauracja niemal sąsiaduje z Gospodarstwem Rybackim Lasów Państwowych w Niemodlinie oraz gospodarstwami rybackimi w Wydrowicach i Tułowicach. Oprócz ryb, w karcie można znaleźć także tradycyjne dania kuchni śląskiej. Restauracja na Wyspie ma salę dla 60 Gości oraz duży, letni ogródek piwny położony nad stawem, z widokiem na zamek. Do dyspozycji Gości są także miejsca noclegowe, 4 dwuosobowe pokoje z łazienkami oraz przestronny parking. Restauracja organizuje przyjęcia i imprezy okolicznościowe. Można także zamówić catering lub wykupić abonament obiadowy.

Państwo Oleksa dbają także o to by jak najczęściej można było kupić przygotowywane przez nich przetwory z ryb i ryby wędzone. Warto dodać, że sztandarowa potrawa restauracji czyli “karp po niemodlińsku” została nagrodzona Perłą podczas poznańskich targów Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów, a hodowany po sąsiedzku karp niemodliński ma certyfikat produktu tradycyjnego przyznany przez Ministerstwo Rolnictwa. Natomiast staw, przy którym położona jest restauracja to miejsce cenione przez wędkarzy. Chętnie organizują tu oni swoje zawody.

Tagi

left
right
right