Gdzie po rybę? | Restauracje

Restauracja Starka

gastronomia
Zadzwoń Wyznacz trasę

Starka to położona w samym Opola, rodzinna restauracja założona w 1999 roku. Ma trzy  sale urządzone w odmiennym stylu, połączone wspólnym mianownikiem. Jest nim znakomita kuchnia regionalna sięgająca po najlepsze, tradycyjne produkty – w tym lokalne ryby z Poliwodzkim Pstrągiem w roli głównej. Restauracja została doceniona dwiema czapkami przez prestiżowy przewodnik kulinarny Gault&Millau. W Starce każdy wybredny Gość znajdzie propozycje dla siebie i może się nią delektować w sali o dopasowanym dla siebie stylu..

Pierwsza sala to sala „wiejska” urządzona w stylu bawarskim. Drewniane stoły oraz ławy, starodawne sprzęty oraz pruski mur tworzą klimat starej bawarskiej chaty. Klimatyzowana sala może pomieścić do 40 osób przy 9 stołach oraz 6 osób przy barze. Najnowsza sala, otwarta w czerwcu 2011 roku to całoroczny taras. Przeszklona powierzchnia położona przy samej wodzie daje możliwość podziwiania przez cały rok uroków natury. Na tarasie są miejsca dla 50 osób.

Osobom lubiącym większą elegancję  restauracja poleca natomiast salę „bankietową”. Ta sala nawiązuje najmocniej do nazwy restauracji, bo STARKA znaczy w języku śląskim babcia. Salka ta jest urządzona w stylu starego babcinego pokoju z dwudziestolecia międzywojennego. Białe obrusy, zdjęcia rodzinne na ścianach i bielone ściany, wszystko to tworzy przytulny klimat domowej atmosfery. Są tu miejsca dla 30 osób, a wnętrze jest klimatyzowane.

Tagi

left
right
right