Z Kamilem Klekowskim współpracujemy od 2017 roku. Wspólnie łamiemy stereotypy na temat karpia, pokazując jego potencjał kulinarny.
Edukujemy kulinarnie:
uczniów szkół gastronomicznych – organizując warsztaty w szkołach, pokazując obróbkę ryb, zasadę zero waste, możliwości wykorzystania poszczególnych elementów ryby,
nauczycieli szkół gastronomicznych – pokazując im potencjał kulinarny karpia, a także dając argumenty dla uczniów – jak przekonać do jedzenia i gotowania ryb,
kucharzy, szefów kuchni – organizując warsztaty i szkolenia gastronomiczne,
mieszkańców – integrując podczas warsztatów kulinarnych, gdzie każdy uczy się „karpia na nowo”,
najmłodszy narybek – czyli dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym – organizując warsztaty kulinarne i przekonując do jedzenia ryb lokalnych – serwując je w nieoczywistych formach jak burger czy pizza z karpiem!
Promujemy wspólnie karpia, zwłaszcza poprzez:
organizację ogólnopolskiego konkursu kulinarnego Czas na rybę!, którego Kamil jest pomysłodawcą,
uczestnictwo w różnego rodzaju wydarzeniach, targach, konferencjach gdzie rozmawiamy i popularyzujemy karpia,
produkcję filmów kulinarnych, instruktażowych – pokazujących uniwersalność naszej regionalnej ryby!
Polecamy przepisy kulinarne autorstwa Kamila Klekowskiego, które znajdziecie na naszej stronie w zakładce „KULINARIA”