Aktualności   |   Świadomy Konsument   |   Święto Karpia

Święto Karpia za nami!

Data publikacji: 10 października 2024  Drukuj 

Dlaczego Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego robimy w tym terminie, tj. pierwszy weekend października? Bo jest to pora, kiedy rozpoczynają się odłowy stawów hodowlanych oraz sezon na karpia.

Pogoda, która nas w tym roku zastała, na odłowy była idealna! Na organizację plenerowego wydarzenia trochę mniej, ale w całokształcie wydarzenie odbyło się z sukcesem i w gorącej atmosferze!

Ze względu na powódź, Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego miało charakter bardziej targowy, niż odświętny. Na naszych gości, którzy licznie przybyli na Zamek w Niemodlinie, czekało jednak wiele atrakcji.

KONKURS KULINARNY CZAS NA RYBĘ! JUNIOR

W piątek (4.10.,2024) o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia walczyli uczniowie szkół gastronomicznych. Ich zadaniem było przygotowanie potrawy z karpia opolskiego oraz kiszonek Sznajderów.

Pierwsze zajęły Natalia Kozider i Magdalena Grzegorczyk, które przyjechały  z Wodzisławia Śląskiego, gdzie uczą się w Technikum nr 2 im. Komisji Edukacji Narodowej. Gratulujemy wszystkim uczestnikom, dziękujemy jurorom, partnerom, kibicom!

KONKURS KULINARNY CZAS NA RYBĘ! DLA PROFESJONALISTÓW

W sobotę (5.10.2024 r.) do noży stanęli profesjonaliści, którzy przyjechali z całego kraju. Zadanie mieli podobne jak uczniowie, czyli przygotowanie najlepszej karpiowej potrawy. Dania były oceniane przez wybitne jury, nie tylko pod kątem smaku, ale także technik kulinarnych, prezentacji potrawy, praktyki kucharskiej, wykorzystania surowców oraz przygotowania zawodowego.

Pierwsze miejsce zajęli: Krzysztof Klimaszewski i Bartłomiej Drewnowski. Na co dzień gotują w Brasserie Selgros w Piasecznie. Na Konkursie przygotowali potrawę:
Smażony karp / kwiaty cukinii faszerowane musem z karpia / kurki/ sos maślany na bazie wody z ogórków kiszonych /cukinia.

Gratulujemy wszystkim uczestnikom! Dziękujemy za poświęcony czas jurorom, a za wsparcie wszystkim partnerom!

Konkurs został dofinansowany z programu Fundusze Europejskie dla Rybactwa na lata 2021 – 2027.

ZAWODY WĘDKARSKIE

W oba dni na Stawie Zamkowym w Niemodlinie odbyły się zawody wędkarskie, zorganizowane przez Koło PZW Niemodlin, na zlecenie Organizacji Producentów Ryb Jesiotrowatych. Aura wędkarzom dopisała!

Zawody zostały dofinansowane z programu Fundusze Europejskie dla Rybactwa na lata 2021 – 2027.

WOJEWÓDZKIE ŚWIĘTO KARPIA OPOLSKIEGO

Czyli moc atrakcji z karpiem w roli głównej, a w tym:

  • jarmark rybacki – prezentacja gospodarstw rybackich, sprzedaż ryb,
  • lokalni producenci i rękodzielnicy,
  • edukacja przyrodnicza i wędkarska,
  • bezpłatne porady dietetyczne
  • stoiska partnerów: ARiMR, WFOŚ, Nadleśnictwa
  • prezentacja szkół o profilu rybackim
  • pokazy kulinarne i degustacje potraw z ryb,
  • warsztaty kulinarne.

SMACZNA PRZEMIANA KARPIA – FORUM DYSKUSYJNE

Uzupełnienie Konkursu Kulinarnego Czas na rybę! o rozmowy i pokazy kulinarne. 

Wśród prelegentów i kucharzy mieliśmy samych znakomitych gości, którzy rozmawiali o gotowaniu i jedzeniu ryb, jak też ryby gotowali.

Prelekcje:

  • Budowanie marki restauracji z wykorzystaniem kulinarnych tradycji oraz aspektu historycznego, Jarosław Dumanowski i Marcin Przybysz
  • Kierunki przetwórstwa karpia – nowe produkty z karpia dla rynku konsumenckiego i gastronomii, Bogusław Pawlikowski
  • Nie tylko ryba, czyli nowe ścieżki rozwoju gospodarstw rybackich. Przetwórstwo, gastronomia, edukacja, turystyka i rekreacja, Lidia Jażdżewska

Pokazy kulinarne:

  • Marcin Przybysz : Karp bez Kości z książki Compendium Ferculorum 1682 r. 
  • Robert Sowa i Wojtek Harapkiewicz: Karp pieczony / soczewica/ marchew / sos skorupiakowy
  • Kamil Klekowski: Przetwory z ryb – potencjał dla restauracji i gospodarstw rybackich

🇪🇺 Wydarzenie zostało dofinansowane ze środków programu Fundusze Europejskie dla Rybactwa na lata 2021 – 2027 www.rybactwo.gov.pl

#FunduszeUE #FunduszeEuropejskiedlaRybactwa #rybactwo #EFMRA #FER 


 

 

Tagi

left
right
right