Gdzie po rybę? | Gospodarstwa rybackie | Partnerzy | Sektor rybacki

Gospodarstwo Rybackie Krzysztof Pawliszyn

gospodarstwa
Zadzwoń Wyznacz trasę

Krzysztof Pawliszyn uwielbia karpie. Choć rybakiem został trochę z przypadku to dziś jest potentatem w produkcji ryb, jednym z założycieli przetwórni Fair Fish i aktywnym członkiem Grupa Rybackiej „Opolszczyzna”. Bo jak Krzysztof Pawliszyn się za coś bierze to zawsze z pasją, zaangażowaniem i rozmachem. Główna jego branża to roboty ziemne i drogowe. O skali przedsięwzięć świadczy fakt, że rybactwo – które on traktuje jako promil działalności – to dziś ponad 200 hektarów lustra wody, a roczna produkcja karpia waha się w granicach od 200 do 250 ton. 

Przygodę z rybactwem Krzysztof Pawliszyn zaczął z nastaniem XXI wieku Pomagał wtedy budować stawy przyjacielowi – Mirosławowi Kotlarzowi – twórcy Gospodarstwa Rybackiego Krzywa Góra. W czasie gdy jego firma usypywała 40. hektarowe zbiorniki nasłuchał się o korzyściach z posiadania własnych akwenów i własnych karpi. Ponieważ jest człowiekiem praktycznym i przedsiębiorczym to wykorzystał zimowe przestoje w branży budowlanej. Pierwsze własne stawy jego firma wykonała w roku 2000 we wsi Minkowskie w gminie Namysłów, a kolejne w Gminach Świerczów i Pokój. Najwięcej stawów ma w okolicy wsi Miejsce. Są rozległe, za to dość płytkie. Nie oczyszczone do piaszczystego dna, ale z warstwą żyznej gleby, na której dobrze rozwija się plankton. Jak bowiem podkreśla Krzysztof Pawliszyn – karpia się dokarmia a nie karmi – wtedy ma on odpowiedni smak. W jego gospodarstwie do uzupełnienia karpiowej diety używa się pszenicy, słonecznika i słodkiego łubinu. Tutejszy karp hodowany jest w cyklu dwuletnim. 

Około 90% produkcji trafia na sprzedaż hurtowo, w okresie przedświątecznym. Pozostałe 10% przez cały rok trafia do przetwórni Fair Fish. Te proporcje mają się zmieniać i coraz więcej ryb ma być dostępna w handlu przez cały rok. Krzysztof Pawliszyn twierdzi, że karp ma przyszłość – stąd jego decyzja o stworzeniu nowoczesnej przetwórni, w której jest udziałowcem. Podjęło ją w 2016 roku kilku dużych hodowców karpia. Kapitał surowcowy spółki Fair Fish to 7 gospodarstw rybackich o powierzchni ok 1700 ha lustra wody i produkcji na poziomie 1 200 ton ryby handlowej rocznie. Dziś Fair Fish jest w stanie przetworzyć w sezonie grudniowym ponad 800 ton ryb. Oferuje karpia luzem oraz tuszki, płaty, dzwonka, filety i filety nacinane pakowane w tacki MAP. Dzięki temu może dostarczyć swoje produkty w najdalsze zakątki Polski, a nawet za granicę. Karpia z Fair Fish znaleźć też można w największych sieciach handlowych. Oprócz tego przetwarza się tu amury, tołpygi, jesiotry, sandacze, szczupaki i karasie.

Najważniejsze informacje
  • powierzchnia stawów: 200 ha
  • karp, amur, szczupak, tołpyga, okoń
  • sprzedaż wyłącznie hurtowa 
  • możliwość transportu żywych ryb
  • udziały w przetwórni Fair Fish sp. z o.o.

Tagi

left
right
right