Gdzie po rybę? | Gospodarstwa rybackie | Partnerzy | Sektor rybacki

Gospodarstwo Rybackie Markowe

gospodarstwa
Zadzwoń Wyznacz trasę

Rodzinne Gospodarstwo Rybackie Markowe położone jest w gminie Wołczyn, w otulinie Stobrawskiego Parku Krajobrazowego. Tworzy je wielopokoleniowa rodzina Bartosików, której przyświeca wspólny cel – hodować karpia królewskiego najwyższej jakości. Dzięki piaskowo – żwirowym glebom, woda w stawach o powierzchni prawie 50 ha jest znakomicie filtrowana. Ma to wpływ na smak ryb – tu hodowanych w cyklu dwuletnim. W tym gospodarstwie nie ma mowy o antybiotykach i hormonach wzrostu. Karpie żywią się wyłącznie pokarmem naturalnym, a dokarmiane są tylko zbożem od zaprzyjaźnionych rolników.

Gospodarstwo zostało założone w 2002 roku przez Elżbietę i Bogusława Bartosików. Dziś prowadzą je ich córki – Dorota Bartosik i Joanna Bartosik oraz ich mężowie i syn jednej z sióstr. Przez lata Markowe słynęło z karpia świeżego i wędzonego według rodzinnych tradycji. Od kilku lat gospodarstwo podbija rynek także swoimi przetworami, które zdobywają liczne nagrody, wyróżnienia i certyfikaty m.in. Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów, Perła Regionów, Medal Targów Poznańskich czy Opolska Marka.
Już od września można kupić karpia świeżego, ale także wędzonego. Oraz przetwory: paprykarz, pasztet z karpia, ryboburgery, kiełbaski i kabanosy z karpia oraz karpia a’la śledzik i karpia w zalewie octowej. Te produkty oraz świeże ryby są dostępne w samym gospodarstwie oraz na licznych jarmarkach, wystawach i targach w regionie. Gospodarstwo Markowe jest członkiem Grupy Rybackiej „Opolszczyzna”. Sprzedaje swoje markowe wyroby podczas Wojewódzkiego Święta Karpia Opolskiego w Niemodlinie, a także w ramach Opolskiej Kooperatywy Spożywczej i w opolskim sklepie RYBEX. Najlepiej jednak bezpośrednio skontaktować się z Gospodarstwem.

Najważniejsze informacje
  • powierzchnia stawów: 50 ha
  • karp królewski
  • hurt, detal, ryba żywa, patroszona i wędzona
  • sprzedaż przetworów z karpia: paprykarz, pasztet, ryboburgery, kiełbaski, kabanosy, karp w zalewie octowej, karp a’la śledzik
  • możliwość transportu żywych ryb

Tagi

left
right
right