Kulinaria | Przepisy kulinarne

Pierogi z w臋dzonym karpiem, orzechami, twarogiem, koprem z m膮ki gryczanej 馃摻

 Drukuj 
Ilo艣膰 porcji
Dla 1 osoby
Poziom trudno艣ci
艢redni
Rodzaj obr贸bki
Gotowanie

Kto nie kocha pierog贸w? Zaskoczcie rodzin臋 ich now膮 ods艂on膮! Przedstawiamy z Kamilem Klekowskim pierogi z karpiem! Tym razem w臋dzonym, kt贸ry polecamy tak偶e jako samodzieln膮 potraw臋 – jest przepyszny! Karpia w臋dzonego mo偶na kupi膰 ju偶 w wielu gospodarstwach rybackich!

Spos贸b przygotowania

Ciasto

  • M膮k臋 pszenn膮 i gryczan膮 wymiesza膰 z odrobin膮 soli, doda膰 olej i zala膰 wrz膮c膮 wod膮 mieszaj膮c.
  • Ciasto wyrobi膰 (ewentualnie doda膰 m膮ki lub wody) i odstawi膰 na 30 minut 偶eby odpocz臋艂o (przykry膰 foli膮 aluminiow膮).

Farsz

  • Karpia w臋dzonego pozbawi膰 o艣ci i posieka膰, doda膰 twar贸g, pokrojony w drobn膮 kostk臋 seler naciowy i pra偶one, oraz posiekane drobno orzechy.
  • Wszystko wymiesza膰 doprawi膰 sol膮, pieprzem, czarnuszk膮 i posiekanym koperkiem.

Pierogi i okrasa

  • Ciasto cienko wa艂kowa膰, wycina膰 okr臋gi i lepi膰 pierogi.
  • Gotowa膰 w osolonej wodzie (ok. 5 minut po wyp艂yni臋ciu).
  • Na ma艣le podsma偶y膰 drobno pokrojon膮 cebul臋, doda膰 kapary i doprawi膰 sol膮 i pieprzem.

Propozycja podania

Pierogi mo偶emy podawa膰 z dodatkiem kwa艣nej 艣mietany lub pomidork贸w koktajlowych.


Ciasto聽
m膮ka pszenna – 150 g
m膮ka gryczana – 150 g
olej – 0,10 l
woda – ok. 250

Farsz
karp w臋dzony – 300 g
twar贸g p贸艂t艂usty – 200 g
natka kopru – 2 szt.
jajko – 1 szt.
seler naciowy (艂odygi) – 1 szt.
orzechy w艂oskie – 50 g
przyprawy (s贸l,pieprz)
czarnuszka – 10 g olej – 10 ml

Okrasa
kapary – 100 g
cebula – 300 g
mas艂o – 100 g

Mi艂o艣nikom pierog贸w oraz karpia polecamy tak偶e Pierogi karpiowe z sosem 艣mietanowym z kaparami i suszonymi pomidorami! .

Przepis na naszej stronie 馃憞馃憞

Tagi

left
right
right