Restauracja Rybna w Turawie to miejsce wyjątkowe na kulinarnej mapie Opolszczyzny, bo stawia głównie na dania z lokalnych ryb. Restaurację założył doświadczony żeglarz i wilk morski Bogusław Luboń. Właśnie w Turawie postanowił zacumować po opłynięciu licznych mórz i oceanów. Oprócz bogatego rybnego menu i tarasu z widokiem na jezioro Bogusław Luboń zainwestował także w pływającą platformę ze stolikami. Goście mogą ją wynająć, wypłynąć na jezioro Turawskie i zjeść na pokładzie. Za sterami staje oczywiście Bogusław Luboń.
Restauracja Rybna od samego początku należy do Grupy Rybackiej Opolszczyzna i chętnie sięga po unijne dotacje. To dzięki nim powstała pływająca platforma, a sama restauracja została zorganizowana w dawnych żeglarskich hangarach. Cały wystrój nawiązuje do tematyki rybno – żeglarskiej. Takie jest też menu. Sandacze, pstrągi, karpie, sumy, okonie i szczupaki pochodzą z lokalnych łowisk. Oprócz ryb smażonych, z grilla i wędzonych serwowane są także zupy, pierogi, gołąbki, kotleciki, gulasze rybne oraz ryby zapiekane.
Restauracja Rybna jest czynna przez cały rok. Położona jest nad samym brzegiem dużego Jeziora Turawskiego. Ma klimatyczny ogródek z widokiem na wodę. Posiada też 4 dwuosobowe pokoje do wynajęcia. Kuchnia przyjmuje również zamówienia cateringowe i sprzedaż dań na wynos. Istnieje także możliwość wypożyczenia łodzi i sprzętu wędkarskiego. Specjalnością Restauracji Rybnej są ryby wędzone we własnej wędzarni. Wędzi je osobiście Bogusław Luboń.
Tagi