Ciekawostki

Ciekawostki związane z hodowlą karpia

Data publikacji: 30 sierpnia 2023  Drukuj 
  • Po raz pierwszy w Polsce karp pojawił się w XII wieku, sprowadzili go do nas cystersi
  • “Królewska ryba”, tak często nazywany jest karp, jego walory smakowe doceniali polscy królowie, potrawy z karpia często gościły na ich stołach
  • 1 300 lat p.n.e. w Chinach, ukazała się pierwsza książka kucharska z potrawami z karpia
  • Ok. 70 tysięcy ton karpia w ciągu roku produkuje się w Unii Europejskiej
  • Polska jest największym producentem karpia w Europie
  • Karp jest czwartą rybą najczęściej spożywaną w Polsce
  • Największe karpie mogą osiągać wagę nawet do 40 kg
  • karp osiąga długość od 35 do 100 cm
  • 12 kg ryb – tyle średnio zjada Polak w ciągu roku, Islandczyk ok. 70 kg
  • Zgodnie z tradycją łuska karpia wigilijnego schowana do portfela zapewni nam dobrobyt i pomyślność na cały przyszły rok
  • Największy wpływ na zakup karpia ma w dalszym ciągu tradycja rodzinna związana z Wigilią Bożego Narodzenia
  • karp do momentu jak trafi na talerze rośnie 3 lata!

Gdzie i jak żyją karpie?

Karp rośnie przez trzy lata w przestronnych i utrzymanych w dobrym stanie zbiornikach wodnych. Każda pojedyncza ryba ma zazwyczaj od 10 do 20 metrów kwadratowych przestrzeni. Karp głównie żywi się naturalnym pokarmem, takim jak zooplankton, i otrzymuje dodatkowe pasze oparte na ziarnach. Karpie są hodowane w Polsce od 700 lat, a rybacy posiadają wiedzę na temat właściwej opieki nad nimi. Hodowla odbywa się z szacunkiem nie tylko dla karpi, ale także dla całego otoczenia naturalnego, które otacza stawy, w których są trzymane. Aż 17 000 hektarów stawów karpiowych w Polsce znajduje się na obszarach objętych ochroną (Natura 2000, rezerwaty przyrody, parki krajobrazowe). Nadzór nad hodowlą karpia sprawują Powiatowi Lekarze Weterynarii.

Co jedzą karpie?

Karpie hoduje się przez trzy lata, pozwalając im rosnąć w naturalnym tempie z poszanowaniem dla środowiska naturalnego. Od pierwszych dni w stawie, karpie odżywiają się zooplanktonem – naturalnym pokarmem występującym w stawach. W miarę upływu czasu karpi zaczynają aktywnie przeszukiwać dno stawu w poszukiwaniu larw owadów oraz nasion roślin wodnych. Hodowcy dokarmiają karpie ziarnami zbóż, głównie pszenicy i jęczmienia. Ziarno to nie jest głównym źródłem białka, ale stanowi uzupełnienie energetyczne, które pomaga karpiom lepiej wykorzystać dostępne w ich naturalnym pożywieniu białko do wzrostu masy ciała.

left
right
right