Karp rośnie przez trzy lata w przestronnych i utrzymanych w dobrym stanie zbiornikach wodnych. Każda pojedyncza ryba ma zazwyczaj od 10 do 20 metrów kwadratowych przestrzeni. Karp głównie żywi się naturalnym pokarmem, takim jak zooplankton, i otrzymuje dodatkowe pasze oparte na ziarnach. Karpie są hodowane w Polsce od 700 lat, a rybacy posiadają wiedzę na temat właściwej opieki nad nimi. Hodowla odbywa się z szacunkiem nie tylko dla karpi, ale także dla całego otoczenia naturalnego, które otacza stawy, w których są trzymane. Aż 17 000 hektarów stawów karpiowych w Polsce znajduje się na obszarach objętych ochroną (Natura 2000, rezerwaty przyrody, parki krajobrazowe). Nadzór nad hodowlą karpia sprawują Powiatowi Lekarze Weterynarii.
Karpie hoduje się przez trzy lata, pozwalając im rosnąć w naturalnym tempie z poszanowaniem dla środowiska naturalnego. Od pierwszych dni w stawie, karpie odżywiają się zooplanktonem – naturalnym pokarmem występującym w stawach. W miarę upływu czasu karpi zaczynają aktywnie przeszukiwać dno stawu w poszukiwaniu larw owadów oraz nasion roślin wodnych. Hodowcy dokarmiają karpie ziarnami zbóż, głównie pszenicy i jęczmienia. Ziarno to nie jest głównym źródłem białka, ale stanowi uzupełnienie energetyczne, które pomaga karpiom lepiej wykorzystać dostępne w ich naturalnym pożywieniu białko do wzrostu masy ciała.