W dniu 28 marca 2022 r. podpisaliśmy z Samorządem Województwa Opolskiego Umowę o dofinansowanie nr 00001-6523.3-SW0800002/21/22, na współfinansowanie operacji pt. „Karp nie tylko od święta”.
Projekt realizowany jest w partnerstwie z Lokalną Grupą Rybacką Owocowy Szlak z województwa lubelskiego i dofinansowany jest ze środków Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego w ramach Programu Operacyjnego „Rybactwo i Morze”.
Wydatki w ramach projektu ponoszone były już od III kwartału 2021r. do końca sierpnia 2023r.
Łączna kwota projektu realizowanego przez RLGD „Opolszczyzna” opiewa na 400 493,77,00 zł (dofinansowanie – 375 000,00) i obejmowała następujące zadania:
A.I. – Konkurs kulinarny Czas na rybę 2021 – 65 184,26 zł
Zadanie to zostało w pełni zrealizowane jeszcze przed złożeniem wniosku o dofinansowanie na realizację niniejszej operacji.
Konkurs odbyła się w dniach 2-3.10.2021r. na terenie Zamku Książęcego w Niemodlinie. Była to czwarta edycja konkursu, który jest jedynym profesjonalnym konkursem kulinarnym (z gotowaniem na żywo), o zasięgu krajowym, który organizowany jest na terenie Województwa Opolskiego. W pierwszy dzień w konkursie brali udział uczniowie szkół gastronomicznych, natomiast w drugi dzień – profesjonalni kucharze w terenu całej Polski. Zarówno w konkursie dla uczniów, jak i profesjonalistów brało udział 6 dwuosobowych drużyn (Łącznie 24 uczestników konkursu). Konkurs jest doskonałą forma promocji opolskiego karpia i całego obszaru na skalę krajową.
O zakwalifikowaniu się do konkursu decydowała ocena jury (w jej skład wchodzili doświadczeni kucharze oraz przedstawiciele RLGD Opolszczyzna) na podstawie przesłanego zgłoszenia, w którym m.in. dokładnie opisywano sposób przygotowania potrawy konkursowej.
Produktem obowiązkowym dla sporządzanych podczas konkursu dań był opolski karp oraz dodatkowe, wybrane produkty lokalne z terenu obu partnerskich grup rybackich, tj. Masło Ekstra 82% tłuszczu z Opola Lubelskiego Mleczne Ogrody oraz makaron Opolski Bifej z Opolszczyzny. Podczas trwania konkursu, ocenie podlegało przygotowane danie na talerzu, a w przypadku konkursu dla profesjonalistów – dodatkowo – danie konkursowe w wersji na wynos. W jury (zarówno degustacyjnym, jak i technicznym) zasiadali doświadczeni kucharze i szefowie kuchni z terenu całej Polski, w jury VIP – zasiadali m.in. przedstawiciele partnera niniejszego projektu, tj. LGD Owocowy Szlak.
Impreza miała charakter otwarty, tj. każdy zainteresowany miał możliwość obserwowania zmagań konkursowych. Dla gości i kibiców dodatkowo w niedzielę, został przeprowadzony pokaz kulinarny z degustacją.
Podczas realizacji tego zadania poniesiono następujące koszty:
1. Zapewnienie cateringu wraz z obsługą w dn. 2 października, w postaci:
a/ przerwy kawowej w systemie ciągłym, dla grupy ok. 50 osób (uczestnicy, opiekunowie, jury, organizatorzy) , w tym: kawa, herbata, cukier, mleko, napoje zimne: woda gazowana i niegazowana, ciastka kruche, dwa rodzaje ciasta – łącznie 100 kawałków oraz przekąski rybne, tj. kanapki z pastą rybną/ faworkiem z karpia – łącznie 150 sztuk
b/ zupy rybnej – wydawana podczas uroczystości wręczania nagród. Łączna liczba porcji – 50 szt.
2. Zapewnienie cateringu wraz z obsługą w dn. 3 października, w postaci:
a/ przerwy kawowej w systemie ciągłym, dla grupy ok. 50 osób (uczestnicy, jury, organizatorzy), w tym: kawa, herbata, cukier, mleko, napoje zimne: woda gazowana i niegazowana, ciastka kruche, dwa rodzaje ciasta – łącznie 100 kawałków praz przekąski rybne, tj. kanapki z pastą rybną/ faworkiem z karpia – łącznie 150 sztuk
b/ obiadu dwudaniowego rybnego – składający się z: zimnej przystawki, dania głównego, zimnych napojów. Łączna liczba porcji – 50 szt.
A.II. Wojewódzkie Święto Karpia 2022 – 88 519,58 zł
Dwudniowa, duża impreza o charakterze masowym mająca na celu promocję terenów i sektora rybackiego RLGD Opolszczyzna, która odbyła się na terenie Zamku Książęcego w Niemodlinie w dniach 1-2.10.2022r.
Podczas imprezy zorganizowano szereg różnych atrakcji (konkursy, pokazy, animacje, warsztaty kulinarne, stoiska z produktami lokalnymi, występy artystyczne itp.), przyciągających widzów z terenu całego Województwa Opolskiego, a także spoza niego. W ramach Wojewódzkiego Święta Karpia Opolskiego w 2022r. zorganizowano również kolejna edycję profesjonalnego konkursu kulinarnego „Czas na rybę”.
Szacuje się , ze łącznie w imprezie uczestniczyło ok. 2000 osób.
Podczas tej imprezy, swoje stoisko promocyjne z produktami lokalnymi miał również partner projektu, tj. LGD Owocowy Szlak.
Podczas realizacji tego zadania poniesiono następujące koszty:
A.III – Pokazy rybackie na Święcie Produktu Lokalnego w Opolu Lubelskim – 12 959, 21 zł
RLGD Opolszczyzna uczestniczyła w dużej imprezie plenerowej zorganizowanej w Opolu Lubelskim w dn. 25.09.2022r. przez partnera projektu tj. LGD Owocowy Szlak. RLGD Opolszczyzna wystawiła swoje stoisko promocyjne, na którym zorganizowano pokaz kulinarny wraz degustacją potraw z opolskiego karpia.
Koszt związany z tym zadaniem to wynagrodzenie za przeprowadzenie pokazu dla wynajętej firmy zewnętrznej oraz koszt dojazdu i noclegu na miejscu 1 pracownika biura RLGD.
A.IV. – Konferencja Rybacka – 1 711,70zł
Zadanie to zostało zorganizowane przez partnera projektu LGD Owocowy Szlak w dniu 18 maja 2023r. w Woli Rudzkiej k. Opola Lubelskiego. Tematyka jaka była poruszana na konferencji to m.in.: uprawienia hodowcy na stawach hodowlanych, podatki obowiązujące hodowców, pokaz kulinarny z degustacją. Zadanie przyczyniło się do wymiany doświadczeń sektora rybackiego obu grup oraz podniesienia wiedzy nt. aktualnych tematów związanych z branżą rybacką.
W konferencji z RLGD Opolszczyzna wziął udział prezes RLGD Jakub Roszuk (koszt delegacji oraz noclegu na miejscu) oraz dyrektor biura RLGD Aleksandra Czerkawska (koszt delegacji).
A.V – Materiały promocyjne – 26 846,02zł
Zakupiono szereg większych i mniejszych materiałów promocyjnych RLGD Opolszczyzna, które były wykorzystywane podczas wszelkich zaplanowanych imprez o charakterze masowym (m.in. Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego, Święto Produktu Lokalnego w Opolu Lubelskim ) oraz będą używane w przyszłości, m.in.: nowy namiot promocyjny 3x3m, 4 szt. leżaków promocyjnych, 2 szt. stołów cateringowych składanych wraz z obrusami, 2 szt. roll upów, 3szt. winderów, 150szt. toreb bawełnianych, 1000szt. długopisów, 500szt. notesów, 50szt. podkładek korkowych, 200szt. maskotek w kształcie ryb.
2. MARKETING INTERNETOWY
B.1 Stworzenie spójnego systemu do internetowej komunikacji zewnętrznej – 33 825,00zł
Podczas realizacji tego zadania zrealizowano następujące działania:
a) Stworzenie nowej strony informacyjno-promocyjnej dla RLGD “Opolszczyzna” o adresie www.opolskieryby.pl wraz z migracją danych z obecnie funkcjonującej strony www.lgropolszczyzna.pl. Nowa strona internetowa zawiera m.in. następujące treści: informacje o działalności RLGD, informacje o dotacjach RLGD, porady i przepisy kulinarne (w formie zdjęć i wideo), informacje o miejscach gdzie zjeść i kupić rybę (w formie interaktywnej mapy oraz zamieszczeniu wizytówek tych miejsc – w formie zdjęć i/lub wideo).
Strona internetowa jest dostosowana do funkcjonowania zarówno na komputerach stacjonarnych, jak i urządzeniach mobilnych. Do realizacji tego zadania wybrano firmę Strzelecki.biz.
b) Przeniesiono treść ze strony www.swietokarpia.pl jako podserwis opolskieryby.pl
Na stronie swietokarpia.opolskieryby.pl można znaleźć informacje dotyczące organizowanego co roku Wojewódzkiego Święta Karpia Opolskiego oraz wydarzeń towarzyszących.
c) Opracowanie identyfikacji wizualnej Stowarzyszenia, co obejmowało m.in. uspójnienie wizerunku i logotypów wszystkich marek i submarek w tym zwłaszcza: Grupy Rybackiej “Opolszczyzna”, Konkurs kulinarny „Czas na rybę”, „Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego, Stworzenie księgi znaków graficznych i logotypów, którymi posługuje się Grupa Rybacka Opolszczyzna, stworzenie wzorów nowych druków firmowych, spójnych z zaakceptowaną koncepcją identyfikacji wizualnej
e) wdrożenie pracowników RLGD z zasad funkcjonowania nowej strony internetowej,
f) zlecenie administrowania nową stroną podmiotowi zewnętrznemu przez okres 2 miesięcy od jej uruchomienia, w celu wyeliminowania błędów i ulepszenia funkcjonalności.
B.2. Przygotowanie 12 filmów z przepisami z ryb – 27 600,00 zł brutto
Zadanie to powierzono firmie Barbara Krasuska Format B.
Zrealizowano 12 kulinarnych filmów promocyjnych z przyrządzania potraw na bazie lokalnego karpia i pstrąga. Zobaczcie sami efekty!
– Z RYB TO SAM – Przepis na wywar rybny,
– Z RYB TO SAM – Kotlety z karpia i kaszy gryczanej z duszonymi pieczarkami,
– Z RYB TO SAM – Filetowanie pstrąga,
– Z RYB TO SAM – Pieczeń z karpia a`la rzymska z sosem pomidorowym,
– Z RYB TO SAM – Roladka z pstrąga w boczku, faszerowana suszonymi pomidorami z sosem holenderskim,
– Z RYB TO SAM – Ravioli z pstrągiem i sosem porowym,
– Z RYB TO SAM – Karp z pieczonymi z warzywami,
– Z RYB TO SAM – Filet z karpia smażony na maśle rozmarynowo – cytrynowym z sałatką a`la Waldorf
– Z RYB TO SAM – Smarowidło z wędzonego karpia
– Z RYB TO SAM – Roladki z karpia z boczniakami i pietruszką
– Z RYB TO SAM – Pstrąg grillowany z salsą z botwiny
– Z RYB TO SAM – Letnia Zupa rybna z karpiem
B.3. Przygotowanie filmów i zdjęć-wizytówek gospodarstw rybackich i restauracji oraz miejsc dofinansowanych z PO Rybactwo i Morze – 61 817,29zł
Zadanie to wiązała się z 3 kosztami:
Zachęcamy do obejrzenia filmów na naszej stronie – w zakładce „Gdzie po rybę?”
3. SZKOLENIA GASTRONOMICZNE
C.1. Szkolenia dla nauczycieli – 8 338,00zł
Zorganizowano 2 szkolenia dla nauczycieli wszystkich szkół gastronomicznych z terenu województwa Baropolskiego z przyrządzania ryb i innych produktów regionalnych:
O uczestnictwie w szkoleniu decydowała kolejność zgłoszeń.
Obie szkoły udostępniły swój teren do przeprowadzenia szkoleń bezkosztowo. Koszt związany z przeprowadzeniem szkoleń, to:
– wynagrodzenie dla osoby przeprowadzającej szkolenie. Oba szklenia przeprowadził p. Kamil Klekowski, który prowadzi działalność gospodarczą pod nazwą Edukacja od Kuchni. Koszt wynagrodzenia obejmował m.in. także zakup świeżej ryby od lokalnych producentów,
– projekt i druk certyfikatów dla uczestników warsztatów,
– zakup fartuchów kuchennych wielokrotnego użytku dla uczestników warsztatów.
C.2. Szkolenia dla uczniów szkół gastronomicznych – 38 820,00zł
Przeprowadzono szkolenia w 11 placówkach z terenu województwa opolskiego:
– 14.03.2022 – Zespół Szkół Zawodowych nr 1 w Brzegu – 15 uczestników,
– 15.03.2022 – Zespół Szkół nr 1 w Kluczborku – 21 uczestników
– 16.03.2022 – Zespół Szkół Zawodowych w Oleśnie – 16 uczestników,
– 17.03.2022 – Zespół Szkół Zawodowych nr 4 im. Koraszewskiego w Opolu – 20 uczestników
– 21.03.2022 – Zespół Szkół w Gorzowie Śląskim – 15 uczestników,
– 22.03.2022 – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Głubczycach – 19 uczestników,
– 24.03.2022 – Zespół Szkół i Placówek Oświatowych w Nysie – 19 uczestników,
– 25.03.2022 – Zespół Szkół nr 1 im. Powstańców Śląskich w Kędzierzynie – Koźlu – 15 uczestników,
– 04.04.2022 – Zespół Placówek Oświatowych w Leśnicy – 15 uczestników,
– 05.04.2022 – Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Strzelcach Opolskich – 20 uczestników,
– 06.04.2022 – Zespół Szkół Rolniczych w Prudniku – 20 uczestników
Razem przeszkolono 195 uczniów.
Rekrutacją uczestników na warsztaty zajmowały się bezpośrednio dane placówki, w których przeprowadzano warsztaty. Rekrutację przeprowadzano w porozumieniu z osobą przeprowadzającą szkolenie. Wszystkie szkolenia/warsztaty przeprowadził p. Kamil Klekowski, który prowadzi działalność gospodarczą pod nazwą Edukacja od Kuchni (koszt wynagrodzenia osoby prowadzącej jako koszt związany z realizacją zadnia). Koszt wynagrodzenia obejmował m.in. także zakup świeżej ryby od lokalnych producentów. Do kosztów warsztatów zalicza się również koszt projektu i druku certyfikatów ukończenia szkolenia da uczestników.
C.3. Warsztaty dla mieszkańców – 34 872,71zł
Przeprowadzono 8 warsztatów kulinarnych z przyrządzania potraw na bazie lokalnych ryb dla mieszkańców województwa opolskiego:
– 15.11.2022 – Tawerna pod Kotwicą w Kadłubie Wolnym (Gmina Zębowice) – 20 uczestników,
– 16.11.2022 – Akademia Kulinarna Ad Gustum w Bąkowie (Gmina Kluczbork) – 20 uczestników,
– 22.11.2022 – Samorządowe Centrum Kultury, Turystyki i Rekreacji w Popielowie (Gmina Popielów) – 20 uczestników,
– 23.11.2022 – Tułowicki Ośrodek Kultury (Gmina Tułowice) – 18 uczestników,
– 24.11.2022 – Wołczyński Ośrodek Kultury (Gmina Wołczyn) – 22 uczestników,
– 12.06.2023 – Świetlica Wiejska w Nowych Budkowicach (Gmina Murów) – 20 uczestników
– 13.06.2023 – Izba regionalna w Fałkowicach (Gmina Pokój) – 20 uczestników
– 14.06.2023 – Zespół Placówek Oświatowych , ul. Torowa 7 w Opolu – 20 uczestników
O udziale w warsztatach decydowała kolejność zgłoszeń.
Wszystkie warsztaty przeprowadził p. Kamil Klekowski, który prowadzi działalność gospodarczą pod nazwą Edukacja od Kuchni (koszt wynagrodzenia osoby prowadzącej jako koszt związany z realizacją zadnia). Koszt wynagrodzenia obejmował m.in. także zakup świeżej ryby od lokalnych producentów. Do kosztów warsztatów zalicza się również koszt zakupu fartuchów kulinarnych wielokrotnego użytku dla uczestników warsztatów.
Zestawienie rzeczowo – finansowe operacji
Tagi