Gdzie po rybę? | Gospodarstwa rybackie | Sektor rybacki

Gospodarstwo Rybackie Dariusz Dylla

gospodarstwa
Zadzwoń Wyznacz trasę

Dariusz Dylla z Sierakowic Śląskich rybacki fach odziedziczył po ojcu Michale. Gospodarstwo posiada 17 stawów o łącznej powierzchni 20 hektarów lustra wody. Są to trzy obiekty stawowe w miejscowościach Sierakowice, Sośniowice i Trachy w województwie śląskim. Aż 90% produkcji stanowi karp, ale są tu też hodowane sandacze, liny i sumy. Wylęg jest kupowany w Zakładzie Ichtiologii Polskiej Akademii Nauk w Gołyszu, a po odchowaniu sprzedawany jako materiał zarybieniowy w postaci lipcówki i kroczka. Stanowi to aż 40% ogólnej ilości hodowanych tu ryb. Reszta sprzedawana jest jako ryba handlowa oraz na bieżąco trafia do prowadzonych przez rodzinę punktów gastronomicznych. 

Choć gospodarstwo jest położone w województwie śląskim to od samego początku należy do Grupy Rybackiej “Opolszczyzna” i aktywnie włącza się w jej prace. Tutejsza hodowla jest znakomitym źródłem ryb dla mieszkańców południowo – wschodniej części Opolszczyzny, w której gospodarstw rybackich jest mało. Atutami tego miejsca są należące do rodziny smażalnia i Hotel & Restauracja “Zajazd Idylla”. Oba lokale położone są nad brzegiem stawów. Przez cały rok serwują one szeroką gamę dań ze świeżych ryb. Miejsce to słynie także z ryb wędzonych i przetworów oraz nacinanych filetów z karpia. Tutejsze ryby posiada w swojej ofercie także smażalnia w Ujeździe na Opolszczyźnie – także należąca do rodziny. 

Oprócz sprzedaży ryby handlowej, w tradycyjnym przedświątecznym okresie, można się tu także zaopatrzyć w ryby aż do wiosny. Gospodarstwo prowadzi sprzedaż hurtową i detaliczną. Posiada własny punkt sprzedaży bezpośredniej, w którym ryby patroszone sprzedawane są w tej samej cenie co żywe. Najlepiej zadzwonić – dowiedzieć się o dostępność, bo wszystko zależy od tego jaki był sezon hodowlany i popyt. A karpie z Sierakowic cieszą się dużym powodzeniem. Tutejsi rybacy dbają o ich dobrostan, dobrze je karmią, a ponieważ bardzo lubią swoją pracę – przekłada się to na jakość i smak wyławianych ryb. Każdy może tu przyjechać i zobaczyć z bliska jak wygląda hodowla, a gdy zgłodnieje zamówić rybkę prosto ze stawu.

Najważniejsze informacje
  • powierzchnia stawów: 20 ha
  • karp, sandacz, lin, sum
  • sprzedaż detaliczna i hurtowa
  • sprzedaż ryb żywych i patroszonych
  • sprzedaż materiału zarybieniowego
  • własna smażalnia, restauracja i wędzarnia

Tagi

left
right
right