Gdzie po rybę? | Gospodarstwa rybackie | Partnerzy | Sektor rybacki

Gospodarstwo Rybackie Krzywa Góra

gospodarstwa
Zadzwoń Wyznacz trasę

Rodzinne Gospodarstwo Rybackie “Krzywa Góra” jest jednym z największych na Opolszczyźnie. Położone jest w gminie Pokój, w samym sercu Stobrawskiego Parku Krajobrazowego. Założył je w 1987 roku śp. Mirosław Kotlarz, który na bagnistych nieużytkach wybudował pierwsze stawy. Teraz jego dzieło kontynuują Magdalena i Rafał Kotlarzowie. Wciąż rozbudowują, unowocześniają i inwestują w rozwój rodzinnej firmy. Dziś “Krzywa Góra” gospodaruje na stawach o powierzchni 320 ha. W 2022 roku udało się z nich odłowić 240 ton karpia, który jest tu hodowany w cyklu trzyletnim. Oprócz tego gospodarstwo produkuje także niewielkie ilości szczupaka, okonia, lina i sandacza.

Tutejszy karp jest ekologiczny. “Krzywa Góra” żyje i pracuje w rytmie zgodnym z rytmem natury. Stawy zasila Budkowiczanka – jedna z najczystszych rzek regionu. Zielony ekosystem jest siedliskiem wielu gatunków dzikiej zwierzyny, zwłaszcza ptactwa. Karpie żywią się głównie planktonem, a dokarmiane są wyłącznie zbożami z własnych upraw, bo “Krzywa Góra” ma także rozległe pola. Po odłowach żywe ryby są przechowywane w natlenionych, przepływowych magazynach. Gospodarstwo prowadzi głównie sprzedaż hurtową. Posiada mechaniczną odłówkę, chłodnię, samochody do transportu ryb oraz własną przetwórnię.

“Krzywa Góra” to jeden z założycieli i wiodących członków Grupy Rybackiej Opolszczyzna oraz pionier w przetwórstwie ryb. Już w 2012 roku oddano tu pierwszy tego typu zakład w regionie. Dzięki przetwórni “Krzywa Góra” znacznie poszerzyła asortyment. Oferuje ryby patroszone, tuszki, dzwonko oraz filety. Mogą być zapakowane w systemie MAP lub SKIN albo w styroboksach, w lodzie łuskowym. Obecnie karpia z “Krzywej Góry” znaleźć można głównie w sieci Auchan, w sieci Delikatesów Łosoś i w opolskiej smażalni Sola. Wszystko wskazuje, że rybackie rodzinne tradycje zapoczątkowane przez dziadka Mirosława będzie kontynuował Igor – syn Magdy i Rafała. Od najmłodszych lat z pasją uczestniczy we wszystkich etapach hodowli i dorastania karpia – od narybku po rybę handlową. Starszą córkę Martę ciągnie bardziej do menadżerskiej działalności. W obu dziedzinach “Krzywa Góra” tradycyjnie odnosi sukcesy.

Najważniejsze informacje
  • powierzchnia stawów: 320 ha
  • karp, szczupak, sandacz, okoń, lin
  • własna przetwórnia
  • możliwość transportu ryb żywych i przetworzonych
  • detal, hurt, ryba żywa, ryba patroszona, ryba przetworzona pakowana w tacki SKIN i MAP (tuszki, płaty, filety, dzwonka)

Tagi

left
right
right