W dniu 09 grudnia 2020 r. podpisaliśmy z Samorządem Województwa Opolskiego Umowę o dofinansowanie nr 00003-6523.3-SW0800002/20, na współfinansowanie operacji pt. „Realizacja działań edukacyjnych w obiektach gastronomicznych, placówkach oświatowych oraz na obszarach partnerskich LGD służących promocji rybackiego dziedzictwa kulturowego obszaru Stowarzyszenia Dolina Karpia i Stowarzyszenia RLGD „Opolszczyzna”.
Projekt realizowany jest partnerstwie ze Stowarzyszeniem Dolina Karpia i dofinansowany jest ze środków Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego w ramach Programu Operacyjnego „Rybactwo i Morze”.
Kwota dofinansowania w ramach Programu Operacyjnego „Rybactwo i Morze” wynosi 204 000,00 zł (dofinansowanie 95%).
Celem projektu jest wypromowanie rybackiego dziedzictwa kulturowego obszarów Stowarzyszenia Dolina Karpia i Stowarzyszenia RLGD „Opolszczyna” poprzez współpracę lokalnych grup działania w zakresie edukacji międzyterytorialnej.
Zakres projektu obejmował następujące zadania:
A.1 Szkolenie dla restauratorów
Przeprowadzono szkolenia w 5 restauracjach z terenu województwa opolskiego, których celem było wprowadzenie/poszerzenie oferty dot. karpia i/lub innych lokalnych ryb do menu danego obiektu. Szkolenia przeprowadzane były na terenie i na zapleczu kulinarnym restauracji, która zgłosiła się do udziału w projekcie. Szkoleni byli pracownicy danej restauracji — szefowie kuchni oraz pozostali pracownicy kuchni. W szkoleniach niejednokrotnie brali udział również właściciele czy menadżerowie danego obiektu. Każde ze szkoleń przebiegało wg. następującego schematu:
(praca na miejscu z kucharzami danego obiektu pod okiem wykwalifikowanego kucharza),
Wszystkie szkolenia przeprowadzone zostały przez wykwalifikowanego kucharza — p. Kamila Klekowskiego, który prowadzi działalność gospodarczą pod nazwą Edukacja od Kuchni — Kamil Klekowski (wynagrodzenie osoby prowadzącej, jako koszt związany z realizacją zadnia).
O udziale w projekcie danej restauracji decydowała kolejność zgłoszeń. Przeszkolono kadrę następujących obiektów:
Razem liczba przeszkolonych osób: 38
A.2 Szkolenie dla kelnerów i menedżerów ze sprzedaży subiektywnej
Szkolenia te stanowiły uzupełnienie powyżej opisanych szkoleń gastronomicznych, które zostały przeprowadzone w pięciu restauracjach województwa opolskiego. W szkoleniach brali udział przede wszystkim kelnerzy, ale również kadra menadżerska danego obiektu. Celem szkolenia była nauka różnych technik sprzedaży subiektywnej, czyli umiejętności zachęcenia gości do zamówienia i spróbowania dań przyrządzonych na bazie lokalnej ryby.
Wszystkie szkolenia zostały przeprowadzone przez p. Jana Jakimowicza, który prowadzi działalność gospodarczą pod nazwą JAKIMOWICZ HoReCa Academy Jan Jakimowicz (koszt wynagrodzenia osoby prowadzącej jako koszt związany z realizacją zadnia).
Przeszkolono kadrę następujących obiektów:
Razem liczba przeszkolonych osób: 34
A.3 Materiały promocyjne dla obiektów gastronomicznych
Dla wszystkich restauracji biorących udział w projekcie, przygotowano do wykorzystania w bieżącej działalności następujące materiały:
a) Menu z potrawami rybnymi:
b) Tabliczki informacyjne o możliwości zjedzenia ryby w restauracji.
c) ulotki informujące o walorach jedzenia karpia oraz o możliwości zjedzenia ryby w danej restauracji.
d) 5 kompletów po 5 sztuk indywidualnych plansz promocyjnych (wersja elektroniczna), dot. możliwości zjedzenia ryby w danej restauracji, do wykorzystania w marketingu internetowym (portale społecznościowe/ strony www).
Wykonawca: EUROCENT Małgorzata Sufryd.
A.4. Ryby na potrzebę szkolenia
W związku z organizacją szkoleń w 5 obiektach gastronomicznych województwa opolskiego (szkolenia opisane w pkt. A.1), RLGD Opolszczyzna poniosła koszt zakupu świeżych ryb (karpia i pstrąga) u lokalnych hodowców. Ryby wykorzystywane były podczas szkolenia praktycznego do nauki przyrządzania nowych potraw, które miałyby zostać później wprowadzone do menu danego obiektu. Ilość zakupionej ryby na 1 obiekt gastronomiczny wahała się od ok. 18 do ok. 22 kg (w zależności od wagi dostępnej w danym czasie ryby).
A.5 Fartuchy na potrzebę organizacji szkoleń
W związku z organizacją szkoleń w 5 obiektach gastronomicznych województwa opolskiego (szkolenia opisane w pkt. A.1) RLGD Opolszczyzna poniosła koszt zakupu fartuchów promocyjnych dla uczestników szkoleń (fartuchy bawełniane, kieszeń z dwoma kieszeniami, metalowa sprzączka regulująca długość). Wszystkie fartuchy posiadały odpowiednie ologowanie, tj. Logotyp PO Rybactwo i Morze, Logotyp UE, logotyp RLGD Opolszczyzna oraz Stowarzyszenia Dolina Karpia.
Wykonawca: EUROCENT Małgorzata Sufryd.
Łącznie zakupiono i wydano 30 szt. fartuchów (zgodnie z założeniami projektu – po 6 szt. na danych obiekt).
A.6 Organizacja wizyty studyjnej na Opolszczyźnie z kolacją degustacyjną
Kolacja została zorganizowana 1 kwietnia 2022r. w Bąkowie (Gmina Kluczbork) i stanowiła uroczyste zakończenie całego projektu.
Wzięli w niej udział przedstawiciele zarówno RLGD Opolszczyzna jak i Stowarzyszenia Dolina Karpia.
Cała usługa obejmująca kompleksową organizację została zlecona Spółdzielni Socjalnej Ad Metam. Usługa obejmowała:
B. EDUKACJA W SZKOŁACH GASTRONOMICZNYCH
B.1 Szkolenie dla nauczycieli z przyrządzania ryb i innych produktów regionalnych
Zorganizowano 2 szkolenia dla nauczycieli wszystkich szkół gastronomicznych z terenu województwa opolskiego:
O uczestnictwie w szkoleniu decydowała kolejność zgłoszeń.
Obie szkoły udostępniły swój teren do przeprowadzenia szkoleń bezkosztowo. Koszt związany z przeprowadzeniem szkoleń, to wynagrodzenie dla osoby przeprowadzającej szkolenie. Oba szklenia przeprowadził p. Kamil Klekowski, który prowadzi działalność gospodarczą pod nazwą Edukacja od Kuchni. Koszt wynagrodzenia obejmował m.in. także zakup świeżej ryby od lokalnych producentów.
B.2 Certyfikaty dla nauczycieli
Wszyscy uczestnicy szkoleń opisanych w pkt. B.1 otrzymali certyfikaty ukończenia szkolenia (koszt związany z wydrukowaniem certyfikatów). Wykonawca: EUROCENT Małgorzata Sufryd.
Liczba wydanych certyfikatów — 30 szt.
B.3 Fartuchy wielorazowego użytku
Na potrzeby szkoleń opisanych w pkt. B.1 zakupiono 15 szt. fartuchów. Te same fartuchy używane były podczas obu szkoleń i nie byty przekazywane uczestnikom. Wykonawca: EUROCENT Małgorzata Sufryd.
B.4 Zakup ryb na potrzebę przeprowadzenia lekcji w szkołach
W ramach projektu zakładano, że w wyniku szkoleń opisanych w pkt. B.1, nauczyciele szkół gastronomicznych, którzy podnieśli swoje umiejętności w przyrządzaniu potraw na bazie lokalnych ryb, przeprowadzą następnie już sami, podobne lekcje/warsztaty ze swoimi uczniami. Założeniem tych zajęć było utrwalenie wiedzy i umiejętności nabytych na wcześniejszych szkoleniach.
RLGD Opolszczyzna sfinansowała lokalne ryby na potrzeby tych lekcji. Świeże ryby kupowane były od lokalnych hodowców. Zakup ryby u danego hodowcy uwarunkowany był logistyką i dostępnością (wybrano te miejsca, skąd dystrybucja była najłatwiejsza do danej szkoły).
Lekcje/warsztaty utrwalające nabyte umiejętności zarówno wśród nauczycieli, jak i uczniów odbyty się w następujących terminach (zakup świeżych ryb dla tych szkół został pokryty z niniejszego projektu):
– 21.10.2021 i 06.12.2021 – Zespół Szkół Rolniczych w Prudniku (zakupiono i przekazano łącznie 34,20kg karpia),
– 30.11.2021, 02.12.2021 i 03.12.2021 – Zespół Szkół Zawodowych nr 1 w Brzegu (zakupiono i przekazano łącznie: 38,65 kg karpia),
– 06.12.2021 – Zespół Szkół Rolniczych im. T. Kościuszki w Namysłowie (zakupiono i przekazano 34 kg karpia),
– 06 – 10.12.2021 – Zespół Szkół i Placówek Oświatowych w Nysie (zakupiono i przekazano 34 kg karpia),
– 10.12.2021 i 14.12.2021 – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Głubczycach (zakupiono i przekazano 34 kg karpia),
– 07.12.2021 i 08.12.2021 – Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Strzelcach Opolskich (zakupiono i przekazano 32 kg karpia),
– 08.12.2021 – Zespół Szkół nr 1 im. Powstańców Śląskich w Kędzierzynie – Koźlu (zakupiono i przekazano 32 kg karpia),
– 07.12.2021, 09.12.2021 i 10.12.2021 – Zespół Szkół w Gorzowie Śląskim (zakupiono i przekazano 32, 80 kg karpia),
– 08.12.2021 – Zespół Szkół nr 1 w Kluczborku (zakupiono i przekazano 35,50 kg karpia).
15 grudnia 2021r. odbyła się również lekcja dla uczniów Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 im. Koraszewskiego w Opolu, przeprowadzona przez tamtejszych, przeszkolonych w ramach projektu nauczycieli. Koszt zakupu świeżej ryby na potrzeby organizacji tej lekcji został poniesiony przez RLGD z innych źródeł.
B.5 Przeprowadzenie warsztatów dla uczniów szkół gastronomicznych
Przeprowadzono po 1 warsztacie/szkoleniu w każdej szkole gastronomicznej z terenu województwa opolskiego (11 placówek):
– 19.05.2021 – Zespół Szkół Rolniczych w Prudniku – 20 uczestników,
– 20.05.2021 – Zespół Szkół nr 1 w Kluczborku – 22 uczestników,
– 14.06.2021 – Zespół Szkół Zawodowych nr 4 im. Koraszewskiego w Opolu – 22 uczestników,
– 21.06.2021 – Zespół Szkół i Placówek Oświatowych w Nysie – 17 uczestników,
– 06.09.2021 – Zespół Szkół nr 1 im. Powstańców Śląskich w Kędzierzynie – Koźlu – 19 uczestników,
– 07.09.2021 – Zespół Szkół w Gorzowie Śląskim – 20 uczestników,
– 13.09.2021 – Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Strzelcach Opolskich – 15 uczestników,
– 14.09.2021 – Zespół Szkół Zawodowych w Oleśnie – 17 uczestników,
– 15.09.2021 – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Głubczycach – 19 uczestników,
– 20.09.2021 – Zespół Szkół Zawodowych nr 1 w Brzegu – 18 uczestników,
– 22.09.2021 – Zespół Szkół Rolniczych im. T. Kościuszki w Namysłowie – 20 uczestników.
Razem przeszkolono 209 uczniów.
Rekrutacją uczestników na warsztaty zajmowały się bezpośrednio dane placówki, w których przeprowadzano warsztaty. Rekrutację przeprowadzano w porozumieniu z osobą przeprowadzającą szkolenie. Wszystkie szkolenia/warsztaty przeprowadził p. Kamil Klekowski, który prowadzi działalność gospodarczą pod nazwą Edukacja od Kuchni (koszt wynagrodzenia osoby prowadzącej jako koszt związany z realizacją zadnia). Koszt wynagrodzenia obejmował m.in. także zakup świeżej ryby od lokalnych producentów.
B.6 Nagrody dla uczestników warsztatów
Zgodnie z założeniami projektu, zakupiono 200szt. skrobaków do ryb dla każdego z uczestników szkoleń/warsztatów opisanych w pkt. B.5. (Wykonawca/dostawca: A-Z Gastro Elżbieta Rurynkiewicz) Ponieważ w warsztatach tych wzięło udział łącznie więcej osób, niż przewidywano (209), to 9 osób, które uczestniczyło w ostatnim z warsztatów (22.09.w Namysłowie) otrzymało jako gadżet linijki promocyjne, które zakupiono w ramach niniejszego projektu z zamiarem przekazania ich uczestnikom warsztatów nad stawami. Wiedziano już wówczas, że w warsztatach nad stawami weźmie z kolei udział mniej uczestników, niż maksymalnie zakładano w projekcie.
We wniosku o dofinansowanie zakładano również, że podczas warsztatów uczniowie, pracując w 3 -osobowych zespołach przygotowywać będą własne potrawy na bazie lokalnych ryb, a osoba przeprowadzająca warsztaty będzie je na zakończenie oceniać pod względem kreatywności, estetyki podania i pod względem smakowym. Dla każdego z członków zwycięskiego zespołu przewidziano nagrodę w postaci ologowanego, bawełnianego fartucha kuchennego. Zgodnie z złożeniami projektu, na ten cel zakupiono 30 szt. fartuchów.
Podczas realizacji projektu, zwiększono o 1 liczbę planowanych do przeprowadzenia warsztatów (pierwotnie nie uwzględniono w projekcie szkoły gastronomicznej w Brzegu, gdyż podczas składania wniosku o dofinansowanie nie wiedzieliśmy o jej istnieniu), a uczniowie podczas warsztatów niejednokrotnie pracowali w zespołach 4- osobowych. Liczba zakupionych fartuchów okazała się zatem niewystarczająca. Z tego powodu, podczas 2 ostatnich warsztatów, tj. podczas warsztatów w Brzegu, 2 członków zwycięskiej drużyny otrzymało jako nagrodę maskotkę/poduszkę w kształcie karpia (zakupionej z puli opisanej w pkt. D5), a podczas warsztatów Namysłowie, 4 członków zwycięskiej drużyny otrzymało gadżety zakupione poza niniejszym projektem.
B.7 Certyfikaty dla uczestników
Wszyscy uczestnicy szkoleń/warsztatów opisanych w pkt. B.5 otrzymali certyfikaty ukończenia szkolenia (koszt związany z wydrukowaniem certyfikatów).
Liczba wydrukowanych certyfikatów 220, w tym wydanych 209 szt. (11 sztuk pozostało jako zapasowe, przedstawiono do rozliczenia lub zostały wykorzystany po błędach w nazwiskach itp.)
C. EDUKACJA DLA MIESZKAŃCÓW
C.1 Warsztaty kulinarne dla mieszkańców województwa opolskiego
Przeprowadzono 6 warsztatów kulinarnych z przyrządzania potraw na bazie lokalnych ryb:
– 08.11.2021 – Dom Kultury w Ozimku – 20 uczestników,
– 09.11.2021 – Klub pod Lipą w Kotorzu Wielkim (Gmina Turawa) – 20 uczestników,
– 07.12.2021 – Wołczyński Ośrodek Kultury – 15 uczestników,
– 08.12.2021 – Dom Kultury w Lewinie Brzeskim – 17 uczestników,
– 13.12.2021 – Ośrodek Kultury w Niemodlinie – 20 uczestników,
– 14.12.2021 – Przystań Karp w Pokoju – 20 uczestników.
O udziale w warsztatach decydowała kolejność zgłoszeń.
W warsztatach wzięło łącznie 112osób – o 8 osób mniej niż zakładano w projekcie (wpływ na to miała niewątpliwie kolejna fala pandemii CoVID-19, która trwała w grudniu 2021. Pomimo wcześniejszych zgłoszeń, część osób dopiero w dniu warsztatów lub w ogóle nie informowała, że nie będzie mogła wziąć udziału).
Wszystkie warsztaty przeprowadził p. Kamil Klekowski, który prowadzi działalność gospodarczą pod nazwą Edukacja od Kuchni (koszt wynagrodzenia osoby prowadzącej jako koszt związany z realizacją zadnia). Koszt wynagrodzenia obejmował m.in. także zakup świeżej ryby od lokalnych producentów.
C. 2 Fartuchy wielorazowego użytku
Na potrzeby warsztatów opisanych w pkt. C.1 zakupiono 20 szt. fartuchów. Te same fartuchy używane były podczas wszystkich warsztatów i nie były przekazywane uczestnikom.
C.3 Magnesy pamiątkowe dla każdego uczestnika
Zgodnie z założeniami projektu zakupiono 120szt. drewnianych, pamiątkowych magnesów z motywem karpia dla każdego z uczestników projektu. Wykonawca: Puls Art Jolanta Buzanowska. Podczas warsztatów, magnesów wydano tyle, ilu było uczestników, tj. 112 szt. Pozostałe magnesy (8 szt.) zdecydowano się rozdać podczas kolacji degustacyjnej, która odbyła się 01.04.2022 (bez protokołów odbioru od uczestników).
D. EDUKACJA W PLACÓWKACH OŚWIATOWYCH:
D.1 Konspekty dla nauczycieli do przeprowadzenia lekcji o rybach
Wyborem wszystkich wykonawców w ramach tego zadania zajmował się partner projektu – tj. Stowarzyszenie Dolina Karpia.
W ramach projektu wydano 4 rodzaje konspektów o następującej tematyce:
– Natura 2000 i inne formy ochrony przyrody (120szt.) ,
– Flora i fauna stawów (120szt).,
– Gospodarka rybacka i jej znaczenie dla ochrony środowiska (120szt.),
– „Król stawów” czyli wszystko o karpiu (120szt).
Komplet 4 konspektów pakowany był do 1 teczki – wydrukowano 120szt. teczek.
Przy realizacji tego zdania poniesiono następujące koszty:
Część konspektów rozdystrybuowano bezpośrednio wśród szkół podstawowych z terenu objętego LSR (wysyłając je pocztą), a część za pośrednictwem gmin objętych LSR RLGD.
D.2 Warsztaty dla szkół nad stawami
Przeprowadzono 15 edycji warsztatów/lekcji nad stawami:
Łączna liczba uczestników: 376 osób
Każdy z warsztatów/lekcji plenerowych składał się z dwóch części:
O udziale w warsztatach decydowała kolejność zgłoszeń grupy. Organizacja transportu na miejsce warsztatów leżała po stronie zgłaszającego.
D.3 Produkcja memory na zajęcia w przedszkolach
Zostało wydanych 300szt. gry edukacyjnej memory, na której umieszczono rysunki okazów flory i fauny stawowej występujących na obszarze obu Stron umowy.
Część gry rozdystrybuowano bezpośrednio wśród szkół podstawowych i przedszkoli z terenu objętego LSR (np. podczas warsztatów nad stawami), a część za pośrednictwem gmin objętych LSR RLGD oraz podczas różnych wydarzeń organizowanych przez RLGD.
Przy realizacji tego zdania poniesiono następujące koszty:
D.4 Zakup przenośnej gry do przeprowadzenia lekcji
Zakupiono 3 sztuki mobilnej gry edukacyjnej pn. „Ryby słodkowodne” (wraz z torbą). Gry były wykorzystywane jako dodatkowy materiał dydaktyczny podczas warsztatów w gospodarstwach rybackich, na terenie których odbywały się warsztaty nad stawami. Wykonawca: MENTOR Agencja Reklamy i Dydaktyki Elżbieta Majchrzak i Paweł Majchrzak Spółka jawna.
RLGD Opolszczyzna zajmowała się wyborem wykonawcy i zamówieniem 1 szt. gry mobilnej dla Stowarzyszenia Dolina Karpia (koszt zakupu 1 szt. poniosła Dolina Karpia).
D.5 Zakup maskotek w kształcie ryb dla uczestników
W warsztatach wzięło jednak udział mniej osób niż maksymalnie przewidywano, tj. 376 osób. Pozostałe 74 szt. maskotek rozdysponowano zatem w następujący sposób:
– 2 szt. jako nagroda dla członków zwycięskiej drużyny podczas warsztatów w szkole gastronomicznej w Brzegu 20.09.2021r.
– 20 szt. jako dodatkowy gadżet (obok magnesów promocyjnych) podczas warsztatów kulinarnych dla mieszkańców w Ozimku 8.11.2021r.
– 20 szt. jako dodatkowy gadżet (obok magnesów promocyjnych) podczas warsztatów kulinarnych dla mieszkańców w Kotorzu Wielkim 9.11.2021r.
– 15 szt. jako dodatkowy gadżet (obok magnesów promocyjnych) podczas warsztatów kulinarnych dla mieszkańców w Wołczynie 7.11.2021r.
– 17 szt. jako dodatkowy gadżet (obok magnesów promocyjnych) podczas warsztatów kulinarnych dla mieszkańców w Lewinie Brzeskim 8.11.2021r.
D.6 Zakup linijek z rybami dla uczestników warsztatów
Zgodnie z założeniami projektu, zakupiono 450szt. linijek promocyjnych z motywami ryb słodkowodnych dla uczestników warsztatów nad stawami (opisanych w pkt. D.2). Wykonawca: EUROCENT Małgorzata Sufryd.
W warsztatach wzięło jednak udział mniej osób niż maksymalnie przewidywano, tj. 376 osób. Pozostałe 74 szt. linijek rozdysponowano zatem w następujący sposób:
– 9 szt. – dla uczestników warsztatów w szkole gastronomicznej w Namysłowie 22.09.2021r.,
– 20 szt. jako dodatkowy gadżet (obok magnesów promocyjnych) podczas warsztatów kulinarnych dla mieszkańców w Niemodlinie 13.12.2021r.
– 20 szt. jako dodatkowy gadżet (obok magnesów promocyjnych) podczas warsztatów kulinarnych dla mieszkańców w Pokoju 14.12.2021r.
– 25 szt. jako gadżet dla uczestników kolacji degustacyjnej w Bąkowie 01.04.2022r. (bez protokołów odbioru od uczestników).
D. 8 Wydanie kolorowanki na temat flory i fauny stawowej
Wyborem wszystkich wykonawców w ramach tego zadania zajmował się partner projektu – tj. Stowarzyszenie Dolina Karpia.
Zostało wydanych 300szt. kolorowanki przedstawiającej florę i faunę stawową.
Część kolorowanek rozdystrybuowano bezpośrednio wśród szkół podstawowych i przedszkoli z terenu objętego LSR (np. podczas warsztatów nad stawami), a część za pośrednictwem gmin objętych LSR oraz podczas różnych wydarzeń organizowanych przez RLGD.
Przy realizacji tego zdania poniesiono następujące koszty:
D.9 Uczestnictwo przedstawicieli RLGD w warsztatach dla dzieci i młodzieży na terenie Doliny Karpia
W ramach tej pozycji poniesiono koszt 1 delegacji służbowej przedstawiciela RLGD Opolszczyzna z dn. 22.10.2021r. do Zatora na teren Stowarzyszenia Dolina Karpia. W trackie wyjazdu, w celu wymiany doświadczeń, uczestniczono w lekcji plenerowej organizowanej dla uczniów z terenu Doliny Karpia. Omówiono również dotychczasową współpracę w ramach projektu oraz zadania , które jeszcze mają zostać zrealizowane (m.in. organizacja kolacji degustacyjnej na Opolszczyźnie).
UWAGA DODATKOWA DO ZADANIA D. EDUKACJA W PLACÓWKACH OŚWIATOWYCH:
Wydanie atlasu ptaków oraz atlasu roślin
Wyborem wszystkich wykonawców w ramach tego zadania zajmował się partner projektu – tj. Stowarzyszenie Dolina Karpia. Dla RLGD Opolszczyzna zadanie to zostało całkowicie zrealizowane w sposób bezkosztowy. Dolina Karpia wydała łącznie po 1000szt. obu atlasów (tj. atlasu ptaków występujących nad stawami oraz atlasu roślin występujących nad stawami), a następnie przekazała po 250szt. obu atlasów dla RLGD Opolszczyzna.
Część atlasów rozdystrybuowano bezpośrednio wśród szkół podstawowych i przedszkoli z terenu objętego LSR, a część za pośrednictwem gmin objętych LSR RLGD.
E. FOLDER EDUKACYJNY Z PRZEPISAMI NA POTRAWY Z RYB
E.1 Projekt folderu
Na zakończenie projektu opracowano folder podsumowujący i promujący zadania zrealizowane w ramach projektu. Opracowaniem projektu folderu i przygotowaniem go do druku zajęła się firma EUROCENT Małgorzata Sufryd.
E.2 Fotograf
Na potrzeby wydania folderu promocyjnego oraz do bieżącej promocji w Internecie, podpisano umowę na 6 dni zdjęciowych z profesjonalnym fotografem, tj. firmą Barbara Lutzner Format B.
5 dni zdjęciowych poświęcono na realizację m.in. profesjonalnych zdjęć potraw zdjęć w 5 restauracjach z terenu województwa opolskiego, które uczestniczyły w szkoleniach opisanych w pkt. A.1, a 6sty dzień zdjęciowy zrealizowany został 1.04.2022 podczas kolacji degustacyjnej w Bąkowie opisane w pkt. A.6.
E.3 Wydruk folderu
Wydrukowano 3500szt. folderu o wymiarach 20×20 cm (28 stron -w tym 4 str. okładka), z czego 875 szt. przekazano partnerowi projektu, tj. Dolinie Karpia. Foldery zostały już częściowo rozdystrybuowane bezpośrednio członkom RLGD Opolszczyzna lub podczas organizowanej w ramach niniejszego projektu, kolacji degustacyjnej, która odbyła się 1 kwietnia 2022 w Bąkowie.
Tagi