Kto jeszcze nie kosztował historycznej już potrawy Kingi Galli z Bistro Finezja w Tułowicach?
Faworki z karpia! Dzisiaj przedstawiamy potrawę, która zachwyciła jurorów pierwszej edycji Konkursu Czas na rybę! Kinga zdobyła na Zamku w Niemodlinie w 2018 roku drugie miejsce z karpiowymi faworkami, a na co dzień zachwyca swoich klientów tą potrawą w swoim bistro w Tułowicach.
Polecamy odwiedziny kultowego już miejsca, jak też eksperymentowanie z faworkami z karpia z różnymi dodatkami. W przepisie opcja jak w nagrodzonej potrawie konkursowej, tj. z plackami z kaszy gryczanej, sosem z grzybów leśnych i salsą z kaparów i marynowanej śliwki. Smacznego!
SKŁADNIKI
filet z karpia ze skórą (nienacinany) – 4 szt.
Marynata do ryby
mleko – 400 ml
cebula – 200 g
ząbek czosnku – 20 g
liść laurowy – 2 szt.
ziele angielskie – 5 szt.
Placki gryczane
kasza gryczana – 180 g
ziemniaki – 150 g
boczek – 100 g
cebula – 100 g
czosnek – 20 g
mąka pszenna – 30 g
jajko – 1 szt.
sól, pieprz
olej – do smażenia
Sos
cebula – 120 g
czosnek – 20 g
koperek – 1 pęczek
skórka z 1 cytryny
grzyby świeże lub mrożone 200 g (podgrzybki), ewentualnie suszone (ok. 50 g)
wino białe wytrawne – 100 ml
śmietana 18% – 300 ml
wywar z ryby – 100 ml
masło klarowane – do smażenia
sól, pieprz
Salsa
korniszony – 4 szt.
kapary – 100 g
pestki dyni – 20 g
świeża mięta – 4 listki
śliwki marynowane – 2 szt.
skórka z 0,5 cytryny
pieprz, sól
musztarda francuska – 20 g
Skąd wziąć fileta z karpia? Po prostu go zróbcie! Skorzystajcie z instrukcji filetowania Kamila Klekowskiego:
Przepis na rybny wywar (który warto mieć zawsze “pod ręką” w zamrażalniku) znajdziecie w naszym filmie:
Tagi