Kulinaria | Przepisy kulinarne

Faworki z karpia na plackach z kaszy gryczanej

 Drukuj 
Ilość porcji
Dla 4 osób
Poziom trudności
Średni
Rodzaj obróbki
Smażenie

Kto jeszcze nie kosztował historycznej już potrawy Kingi Galli z Bistro Finezja w Tułowicach?
Faworki z karpia! Dzisiaj przedstawiamy potrawę, która zachwyciła jurorów pierwszej edycji Konkursu Czas na rybę! Kinga zdobyła na Zamku w Niemodlinie w 2018 roku drugie miejsce z karpiowymi faworkami, a na co dzień zachwyca swoich klientów tą potrawą w swoim bistro w Tułowicach.

Polecamy odwiedziny kultowego już miejsca, jak też eksperymentowanie z faworkami z karpia z różnymi dodatkami. W przepisie opcja jak w nagrodzonej potrawie konkursowej, tj. z plackami z kaszy gryczanej, sosem z grzybów leśnych i salsą z kaparów i marynowanej śliwki. Smacznego!

Sposób przygotowania

Marynowanie ryby
  • Filet poporcjować na paluszki, które będą formowane w faworki.
  • Przygotowujemy marynatę z mleka, cebuli, czosnku, liścia laurowego i ziela angielskiego.
  • Fileta marynujemy przez minimalnie 2 godziny lub dłużej w chłodnym miejscu.

Obraz autorstwa azerbaijan_stockers na Freepik
Kotlety z kaszy gryczanej
  • Kaszę gotujemy.
  • Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Dodajemy pokrojony drobno boczek, cebulę i czosnek.
  • Mieszamy razem z łyżką mąki pszennej i jajkiem.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Smażymy na oleju

Salsa
  • Korniszony kroimy w kostkę.
  • Kapary odsączamy.
  • Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
  • Miętę siekamy.
  • Śliwki marynowane kroimy w cienkie paski.
  • Trzemy skórkę z dobrze umytej i wyparzonej cytryny.
  • Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz mieszamy z musztardą francuską.

Obraz z Freepik
Sos
  • Na rozgrzanym maśle klarowanym smażymy pokrojoną w piórka cebulę i drobno pokrojone grzyby.
  • Jeśli używamy grzybów suszonych, wcześniej je moczymy min. 2 godziny.
  • Całość smażymy. Dodajemy białe wino, śmietankę i wywar z ryby.
  • Doprawiamy solą, pieprzem, skórką z cytryny i koperkiem.
  • Chwilę smażymy, żeby sos odparował i zgęstniał.

Smażenie ryby i podanie
  • Faworki odsączamy z marynaty. Doprawiamy lekko solą i oprószamy w mące.
  • Smażymy na głębokim oleju.
  • Podajemy – układająca danie na talerzu – 3 placki gryczane (jeden na drugi), następnie sos, następnie faworki z karpia. Obok salsa. Przystrajamy koperkiem.


SKŁADNIKI

filet z karpia ze skórą (nienacinany) – 4 szt.

Marynata do ryby

mleko – 400 ml
cebula – 200 g
ząbek czosnku – 20 g
liść laurowy – 2 szt.
ziele angielskie – 5 szt.

Placki gryczane 

kasza gryczana – 180 g
ziemniaki – 150 g
boczek – 100 g
cebula – 100 g
czosnek – 20 g
mąka pszenna – 30 g
jajko – 1 szt.
sól, pieprz
olej – do smażenia

Sos 

cebula – 120 g
czosnek – 20 g
koperek – 1 pęczek
skórka  z 1 cytryny
grzyby świeże lub mrożone 200 g (podgrzybki), ewentualnie suszone (ok. 50 g)
wino białe wytrawne – 100 ml
śmietana 18% – 300 ml
wywar z ryby – 100 ml
masło klarowane – do smażenia
sól, pieprz

Salsa 

korniszony – 4 szt.
kapary – 100 g
pestki dyni – 20 g
świeża mięta – 4 listki
śliwki marynowane – 2 szt.
skórka z 0,5 cytryny
pieprz, sól
musztarda francuska – 20 g

Skąd wziąć fileta z karpia? Po prostu go zróbcie! Skorzystajcie z instrukcji filetowania Kamila Klekowskiego:

Przepis na rybny wywar (który warto mieć zawsze “pod ręką” w zamrażalniku) znajdziecie w naszym filmie:

Tagi

left
right
right