Razem z Kamilem Klekowskim uczymy jak przyrządzać lokalne ryby. Ponieważ nie wszyscy są fanami karpia to dziś na kuchenny blat bierzemy pstrąga z „Poliwody”. Zobaczcie jak go filetować i podzielić na elementy, które można wykorzystać w różnych przepisach.
Przepisy na rybne potrawy znajdziecie na naszej stronie!
Nasz pstrąg to ryba z pewnego źródła – znakomita, świeża hodowana w Ośrodku Zarybieniowym Okręgu PZW Opole „Poliwoda” w Biestrzynniku. To jedyna na Opolszczyźnie hodowla, w której pstrąg dorasta w pełnym cyklu tj. od narybku po dorosłą rybę. Ekologicznie karmiony poliwodzki pstrąg dorasta pod okiem najlepszych ichtiologów.
Dzięki starannej hodowli – pstrąg z „Poliwody” zdobył prestiżowy tytuł „Opolskiej Marki”.
Podstawową zaletą pstrąga jest jego niska kaloryczność. 100 gram to zaledwie 160 kcal, a przy tym sporo fosforu, selenu, wapnia, magnezu, żelaza i potasu. Do tego zawiera dużo rozpuszczalnych w wodzie witamin z grupy B. Ze wszystkich ryb słodkowodnych to właśnie pstrągi dostarczają najwięcej drogocennych kwasów omega-3, które są niezastąpione w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. Jedzenie pstrągów jest wskazane dla osób cierpiących na bóle reumatyczne, bóle stawowe, problemy skórne jak: trądzik, łuszczyca, suchość skóry, egzema. Nienasycone kwasy tłuszczowe wpływają na wzrost odporności, obniżają procesy zapalne i działają antynowotworowo.
Pstrąga z „Poliwody” serwuje serwuje wiele restauracji na Opolszczyźnie Zaserwujcie go i Wy‼️ Smacznego‼️
W przepisie Kamil Klekowski filetuje jednego pstrąga poliwodzkiego o wadze ok. 300 g.
Tagi