Kulinaria | Przepisy kulinarne

Filetowanie pstrąga 📽

 Drukuj 
Ilość porcji
Dla 1 osoby
Poziom trudności
Średni
Rodzaj obróbki
Brak

Razem z Kamilem Klekowskim uczymy jak przyrządzać lokalne ryby. Ponieważ nie wszyscy są fanami karpia to dziś na kuchenny blat bierzemy pstrąga z „Poliwody”. Zobaczcie jak go filetować i podzielić na elementy, które można wykorzystać w różnych przepisach.

Przepisy na rybne potrawy znajdziecie na naszej stronie!

Nasz pstrąg to ryba z pewnego źródła – znakomita, świeża hodowana w Ośrodku Zarybieniowym Okręgu PZW Opole „Poliwoda” w Biestrzynniku. To jedyna na Opolszczyźnie hodowla, w której pstrąg dorasta w pełnym cyklu tj. od narybku po dorosłą rybę. Ekologicznie karmiony poliwodzki pstrąg dorasta pod okiem najlepszych ichtiologów.
Dzięki starannej hodowli – pstrąg z „Poliwody” zdobył prestiżowy tytuł „Opolskiej Marki”.

Podstawową zaletą pstrąga jest jego niska kaloryczność. 100 gram to zaledwie 160 kcal, a przy tym sporo fosforu, selenu, wapnia, magnezu, żelaza i potasu. Do tego zawiera dużo rozpuszczalnych w wodzie witamin z grupy B. Ze wszystkich ryb słodkowodnych to właśnie pstrągi dostarczają najwięcej drogocennych kwasów omega-3, które są niezastąpione w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. Jedzenie pstrągów jest wskazane dla osób cierpiących na bóle reumatyczne, bóle stawowe, problemy skórne jak: trądzik, łuszczyca, suchość skóry, egzema. Nienasycone kwasy tłuszczowe wpływają na wzrost odporności, obniżają procesy zapalne i działają antynowotworowo.

Pstrąga z „Poliwody” serwuje serwuje wiele restauracji na Opolszczyźnie Zaserwujcie go i Wy‼️ Smacznego‼️


W przepisie Kamil Klekowski filetuje jednego pstrąga poliwodzkiego o wadze ok. 300 g.

Pamiętajcie o zasadzie zero waste! W naszych przepisach wykorzystujemy 99% ryby (poza oczami i skrzelami)! Jak wykorzystać szkielety po filetowaniu? Zróbcie esencjonalny, pyszny wywar z ryb! - zachęcamy do obejrzenia filmu 👇👇 Inny przydatny film - filetowanie karpia - według instruktażu Kamila Klekowskiego znajdziecie poniżej 👇👇 Inspirację jak wykorzystać filety z pstrąga znajdziecie w tym przepisie:

Tagi

left
right
right