Kulinaria | Przepisy kulinarne

Filetowanie pstr膮ga 馃摻

 Drukuj 
Ilo艣膰 porcji
Dla 1 osoby
Poziom trudno艣ci
艢redni
Rodzaj obr贸bki
Brak

Razem z Kamilem Klekowskim uczymy jak przyrz膮dza膰 lokalne ryby. Poniewa偶 nie wszyscy s膮 fanami karpia to dzi艣 na kuchenny blat bierzemy pstr膮ga z “Poliwody”. Zobaczcie jak go filetowa膰 i podzieli膰 na elementy, kt贸re mo偶na wykorzysta膰 w r贸偶nych przepisach.

Przepisy na rybne potrawy znajdziecie na naszej stronie!

Nasz pstr膮g to ryba z pewnego 藕r贸d艂a – znakomita, 艣wie偶a hodowana w O艣rodku Zarybieniowym Okr臋gu PZW Opole “Poliwoda” w Biestrzynniku. To jedyna na Opolszczy藕nie hodowla, w kt贸rej pstr膮g dorasta w pe艂nym cyklu tj. od narybku po doros艂膮 ryb臋. Ekologicznie karmiony poliwodzki pstr膮g dorasta pod okiem najlepszych ichtiolog贸w.
Dzi臋ki starannej hodowli 鈥 pstr膮g z “Poliwody” zdoby艂 presti偶owy tytu艂 鈥濷polskiej Marki鈥.

Podstawow膮 zalet膮 pstr膮ga jest jego niska kaloryczno艣膰. 100 gram to zaledwie 160 kcal, a przy tym sporo fosforu, selenu, wapnia, magnezu, 偶elaza i potasu. Do tego zawiera du偶o rozpuszczalnych w wodzie witamin z grupy B. Ze wszystkich ryb s艂odkowodnych to w艂a艣nie pstr膮gi dostarczaj膮 najwi臋cej drogocennych kwas贸w omega-3, kt贸re s膮 niezast膮pione w profilaktyce chor贸b serca i uk艂adu kr膮偶enia. Jedzenie pstr膮g贸w jest wskazane dla os贸b cierpi膮cych na b贸le reumatyczne, b贸le stawowe, problemy sk贸rne jak: tr膮dzik, 艂uszczyca, sucho艣膰 sk贸ry, egzema. Nienasycone kwasy t艂uszczowe wp艂ywaj膮 na wzrost odporno艣ci, obni偶aj膮 procesy zapalne i dzia艂aj膮 antynowotworowo.

Pstr膮ga z “Poliwody” serwuje serwuje wiele restauracji na Opolszczy藕nie Zaserwujcie go i Wy鈥硷笍 Smacznego鈥硷笍


W przepisie Kamil Klekowski filetuje jednego pstr膮ga poliwodzkiego o wadze ok. 300 g.

Pami臋tajcie o zasadzie zero waste! W naszych przepisach wykorzystujemy 99% ryby (poza oczami i skrzelami)! Jak wykorzysta膰 szkielety po filetowaniu? Zr贸bcie esencjonalny, pyszny wywar z ryb! - zach臋camy do obejrzenia filmu 馃憞馃憞 Inny przydatny film - filetowanie karpia - wed艂ug instrukta偶u Kamila Klekowskiego znajdziecie poni偶ej 馃憞馃憞 Inspiracj臋 jak wykorzysta膰 filety z pstr膮ga znajdziecie w tym przepisie:

Tagi

left
right
right