Kulinaria | Przepisy kulinarne

Kotlety z karpia i kaszy gryczanej z duszonymi pieczarkami 馃摻

Ilo艣膰 porcji
Dla 4 os贸b
Poziom trudno艣ci
艁atwy
Rodzaj obr贸bki
Sma偶enie

Karp bez o艣ci? Oczywi艣cie! Razem z Kamilem Klekowskim mamy dla Was przepis na kotlety z karpia i kaszy gryczanej z duszonymi pieczarkami.

Receptura

KOTLETY – przygotowanie mi臋sa

Zmielone mi臋so karpia mieszamy z ugotowan膮 kasz膮 gryczan膮.
Dodajemy:
– 2 p艂askie 艂y偶eczki migda艂贸w, kt贸re wcze艣niej lekko siekamy,
– 1 z膮bek czosnku,- drobno posiekany,
– papryk臋 w臋dzon膮 – wg uznania,
– s贸l – wg uznania,
– 艣wie偶o zmielony pieprz wg uznania,
– sk贸rk臋 z limonki (limonk臋 wcze艣niej sparzamy).

Wszystkie sk艂adniki dobrze ze sob膮 mieszamy. W zale偶no艣ci od konsystencji masy, dodajemy jajko i bu艂k臋 tart膮 (je艣li jest potrzebna).
Opcjonalnie dodajemy inne przyprawy/ zio艂a.
Wymieszan膮 mas臋 odstawiamy.

SOS

Rozpuszczamy p贸艂 艂y偶ki mas艂a.
Pieczarki kroimy w 膰wiartki (pieczarki wcze艣niej obieramy lub myjemy).
Sma偶ymy.
Dodajemy rozgniecione z膮bki czosnku (2 szt.)
Dodajemy s贸l, pieprz i odrobin臋 kurkumy (dla koloru sosu).
Zalewamy 艣mietank膮 30%.
Pieczarki dusz膮 si臋, a my w tym czasie przygotowujemy kotlety.

KOTLETY – sma偶enie

Formujemy kotlety (raczej grubsze). Panierujemy w jajku i bu艂ce tartej.
Sma偶ymy na oleju z dodatkiem mas艂a.
Na t艂uszcz mo偶emy doda膰 czosnek, rozmaryn czy inne zio艂a dla dodania aromatu.
Sma偶ymy z ka偶dej strony na z艂ocisty kolor, raczej na niskiej temperaturze.

SERWIS

Pieczarki dajemy na sp贸d, potem kotlet, na g贸r臋 zn贸w troch臋 sosu.
Przystrajamy pomidorkami koktajlowymi i szczypiorkiem.


SK艁ADNIKI NA KOTLETY:
Filet z karpia mielonego 250 g
Kasza gryczana 鈥 100 g ugotowanej kaszy (al dente)
P艂atki migda艂贸w 鈥 2 p艂askie 艂y偶eczki
Z膮bek czosnku – 1 szt.
Sk贸rka z 陆 limonki
Papryka w臋dzona
S贸l, pieprz – wg uznania
Dodatkowe przyprawy – wg uznania
Olej 鈥 do sma偶enia
Zio艂a/przyprawy (rozmaryn, czosnek) – do sma偶enia (opcjonalnie)
Jajko 鈥 1 szt. opcjonalnie (zale偶nie od konsystencji)
Bu艂ka tarta opcjonalnie (zale偶nie od konsystencji)

PANIERKA:
Jajko 鈥 1 szt.
Bu艂ka tarta

SOS:
Pieczarki 鈥 ok. 150-200 g
Mas艂o – ok. 陆 艂y偶ki do sma偶enia
Czosnek
Kurkuma
艢mietana 30% – 150 ml

Tych kt贸rzy nie wiedz膮 jeszcze jak filetowa膰 karpia - zach臋camy do obejrzenia filmu 馃憞馃憞




 Co mo偶na jeszcze zrobi膰 z   mi臋sa z mielonego karpia?  - mn贸stwo rzeczy! Mi臋dzy innymi piecze艅 rzymsk膮 z sosem pomidorowym! Przepis Kamila Klekowskiego znajdziecie w tym filmie 馃憞馃憞

Tagi

left
right
right