Kulinaria | Przepisy kulinarne

Roladka z pstr膮ga w boczku, faszerowana suszonymi pomidorami z sosem holenderskim 馃摻

Ilo艣膰 porcji
Dla 4 os贸b
Poziom trudno艣ci
艢redni
Rodzaj obr贸bki
Pieczenie

Alternatyw膮 dla opolskiego karpia jest wyborny pstr膮g poliwodzki! Ryba nagrodzona Opolsk膮 Mark膮, a hodowana w O艣rodku Zarybieniowym PZW Opole Poliwoda w Biestrzynniku. Do przygotowania tej potrawy potrzebny b臋dzie filet. Jak go zrobi膰 pokazujemy w filmie wskazanym w bocznym panelu.

A gdy filet ju偶 gotowy, mo偶na przygotowywa膰 pyszne roladki z pstr膮ga.


Spos贸b przygotowania

Pesto

Wszystkie sk艂adniki na pesto blendujemy r臋cznym blenderem, doprawiaj膮c wed艂ug uznania.

Sos holenderski

Do 偶贸艂tek dodajemy 2-2,5 艂y偶ki octu winnego i trzepaczk膮 ucieramy.
Przenosimy na k膮piel wodn膮 i nadal mieszamy.
Dodajemy powoli roztopione, gor膮ce mas艂o.
Po zg臋stnieniu sosu, 艣ci膮gamy z k膮pieli wodnej i doprawiamy do smaku sol膮 i pieprzem.

Ryba

Ryb臋 marynujemy od strony mi臋sa przygotowanym pesto oraz ostr膮 papryk膮.
K艂adziemy na ka偶dy filet 2-3 sztuki suszonego pomidora.
Przygotowujemy 2 plastry boczku na ka偶dy filet i zawijamy filet z pstr膮ga w boczek.
Wk艂adamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 12-13 minut

Spos贸b podania

Pstr膮ga po upieczeniu serwujemy z sosem holenderskim.
Dekorujemy pomidorkami koktajlowymi, listkiem bazylii i mielon膮 papryk膮 s艂odk膮.


Sk艂adniki

Pesto
natka pietruszki bez 艂odyg
z膮bek czosnku – 2 sztuki
upra偶one orzechy w艂oskie 鈥 5-6 sztuk
s贸l, pieprz 鈥 do smaku
oliwa z oliwek 鈥 150 ml

Ryba
filet z pstr膮ga 鈥 2 sztuki
suszony pomidor 鈥 ok. 2-3 szt. na jeden filet
boczek 鈥 2 plastry na ka偶dy filet

Sos holenderski
mas艂o 鈥 100 g
偶贸艂tka (jajka) – 4 sztuki
ocet winny – 2-2,5 艂y偶ki

Zobacz jak wyfiletowa膰 pstr膮ga  
Wiedz膮 dzieli si臋 Kamil Klekowski!!! 馃憞馃憞


Tagi

left
right
right