Alternatywą dla opolskiego karpia jest wyborny pstrąg poliwodzki! Ryba nagrodzona Opolską Marką, a hodowana w Ośrodku Zarybieniowym PZW Opole Poliwoda w Biestrzynniku. Do przygotowania tej potrawy potrzebny będzie filet. Jak go zrobić pokazujemy w filmie wskazanym w bocznym panelu.
A gdy filet już gotowy, można przygotowywać pyszne roladki z pstrąga.
Wszystkie składniki na pesto blendujemy ręcznym blenderem, doprawiając według uznania.
Do żółtek dodajemy 2-2,5 łyżki octu winnego i trzepaczką ucieramy.
Przenosimy na kąpiel wodną i nadal mieszamy.
Dodajemy powoli roztopione, gorące masło.
Po zgęstnieniu sosu, ściągamy z kąpieli wodnej i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Rybę marynujemy od strony mięsa przygotowanym pesto oraz ostrą papryką.
Kładziemy na każdy filet 2-3 sztuki suszonego pomidora.
Przygotowujemy 2 plastry boczku na każdy filet i zawijamy filet z pstrąga w boczek.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 12-13 minut
Pstrąga po upieczeniu serwujemy z sosem holenderskim.
Dekorujemy pomidorkami koktajlowymi, listkiem bazylii i mieloną papryką słodką.
Pesto
natka pietruszki bez łodyg
ząbek czosnku – 2 sztuki
uprażone orzechy włoskie – 5-6 sztuk
sól, pieprz – do smaku
oliwa z oliwek – 150 ml
Ryba
filet z pstrąga – 2 sztuki
suszony pomidor – ok. 2-3 szt. na jeden filet
boczek – 2 plastry na każdy filet
Sos holenderski
masło – 100 g
żółtka (jajka) – 4 sztuki
ocet winny – 2-2,5 łyżki
Tagi