Ściągamy skórę z fileta.
Mięso mielimy.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na maśle.
Gdy cebula się zeszkli, dodajemy boczniaki pokrojone w drobne paseczki.
Nóżki odkładamy na bok, i wykorzystujemy do wywaru.
Szatkujemy natkę pietruszki. Dodajemy do duszonych boczniaków i cebuli
Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Zmielone mięso z fileta przekładamy do miski.
Dodajemy ser feta.
Przyprawiamy papryką, solą i pieprzem.
Grzyby z cebulą odkładamy do innej miski, żeby ostygły.
Dodajemy grzyby do ryby. Całość mieszamy.
Na folię aluminiową dajemy trochę oleju. Na to kładziemy skórę z karpia, którą solimy.
Skórę faszerujemy karpiem z grzybami. Zwijamy roladkę.
Drugą opcją na zrobienie roladki jest faszerowanie boczku farszem z karpia. Robimy to w identyczny sposób jak faszerowanie skóry z karpia.
Opcje na termiczną obróbkę roladki są różne. Można ją upiec, ugotować, natomiast w przepisie proponujemy pieczenie w kąpieli w wywarze rybnym.
Roladki układamy w naczyniu. Podlewamy wywarem do ⅓ wysokości roladki.
Naczynie przykrywamy folią. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, na ok. 35-40 min.
Roladki wyjmujemy i serwujemy na ciepło, np. z dodatkiem skrobiowym czy sosem.
Możemy także podać na zimno jako przekąskę.
Składniki: • Filet z karpia ze skórą - 1 szt. • Boczniaki - 100-120 g • Ser feta - 70-80 g • Masło - do smażenia • Natka pietruszki - 1 pęczek • Cebula - 1 szt. • Papryka ostra - 1 łyżeczka • Sól, pieprz - do smaku • olej - do posmarowania folii • Wywar z ryby - ok. 200 ml (opcjonalnie) • boczek wędzony (opcjonalnie)
Nie wiesz jak wyfiletować karpia? Spróbuj to zrobić z Kamilem Klekowskim! Zachęcamy do obejrzenia filmu 👇👇