Kulinaria | Przepisy kulinarne

Roladki z karpia z boczniakami i pietruszk膮 馃摻

Ilo艣膰 porcji
Dla 4 os贸b
Poziom trudno艣ci
Trudny
Rodzaj obr贸bki
Gotowanie

Receptura

艢ci膮gamy sk贸r臋 z fileta.
Mi臋so mielimy.
Cebul臋 kroimy w drobn膮 kosteczk臋 i szklimy na ma艣le.
Gdy cebula si臋 zeszkli, dodajemy boczniaki pokrojone w drobne paseczki.
N贸偶ki odk艂adamy na bok, i wykorzystujemy do wywaru.
Szatkujemy natk臋 pietruszki. Dodajemy do duszonych boczniak贸w i cebuli
Ca艂o艣膰 doprawiamy sol膮 i pieprzem.
Zmielone mi臋so z fileta przek艂adamy do miski.
Dodajemy ser feta.
Przyprawiamy papryk膮, sol膮 i pieprzem.
Grzyby z cebul膮 odk艂adamy do innej miski, 偶eby ostyg艂y.
Dodajemy grzyby do ryby. Ca艂o艣膰 mieszamy.
Na foli臋 aluminiow膮 dajemy troch臋 oleju. Na to k艂adziemy sk贸r臋 z karpia, kt贸r膮 solimy.
Sk贸r臋 faszerujemy karpiem z grzybami. Zwijamy roladk臋.
Drug膮 opcj膮 na zrobienie roladki jest faszerowanie boczku farszem z karpia. Robimy to w identyczny spos贸b jak faszerowanie sk贸ry z karpia.
Opcje na termiczn膮 obr贸bk臋 roladki s膮 r贸偶ne. Mo偶na j膮 upiec, ugotowa膰, natomiast w przepisie proponujemy pieczenie w k膮pieli w wywarze rybnym.
Roladki uk艂adamy w naczyniu. Podlewamy wywarem do 鈪 wysoko艣ci roladki.
Naczynie przykrywamy foli膮. Wk艂adamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, na ok. 35-40 min.

Roladki wyjmujemy i serwujemy na ciep艂o, np. z dodatkiem skrobiowym czy sosem.
Mo偶emy tak偶e poda膰 na zimno jako przek膮sk臋.


Sk艂adniki:
鈥 Filet z karpia ze sk贸r膮 - 1 szt.
鈥 Boczniaki - 100-120 g
鈥 Ser feta - 70-80 g
鈥 Mas艂o - do sma偶enia
鈥 Natka pietruszki - 1 p臋czek
鈥 Cebula - 1 szt.
鈥 Papryka ostra - 1 艂y偶eczka
鈥 S贸l, pieprz - do smaku
鈥 olej - do posmarowania folii
鈥 Wywar z ryby - ok. 200 ml (opcjonalnie)
鈥 boczek w臋dzony (opcjonalnie)
Nie wiesz jak wyfiletowa膰 karpia?  Spr贸buj to zrobi膰 z Kamilem Klekowskim! Zach臋camy do obejrzenia filmu 馃憞馃憞

left
right
right