Ciekawostki

Dlaczego warto jeść karpia?

Data publikacji: 30 sierpnia 2023  Drukuj 
  • 100 g mięsa karpia zawiera tylko 110 kcal.
  • Mięso karpia jest lekkostrawne, dlatego zaleca się je jako składnik zdrowej diety.
  • Karp to źródło łatwo przyswajalnego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych i wielu witamin *A, D, PP oraz witamin z grupy B: B1, B6 i B12),
  • mięso z karpia zawiera także wiele składników mineralnych takich jak: wapń, fosfor, potas, selen, cynk, żelazo i magnez,
  • Mięso karpi jest odpowiednie dla diety wysokobiałkowej, zawiera 17-18% łatwostrawnego białka.
  • Składniki mięsa karpia wpływają korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i krwionośnego, zmniejszają ryzyko zawałów i udarów mózgu, a także przeciwdziałają rozwojowi chorób nowotworowych.
  • Karp należy do ryb średniotłustych – zawiera zazwyczaj od 2 do 5% tłuszczów. W tłuszczu tkanki mięśniowej karpia, dominują kwasy tłuszczowe jednonienasycone (MUFA) (40-55,3%). Udział najcenniejszych żywieniowo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA) w mięsie karpia wynosi zwykle 18-32%. Zawartość kwasów z rodziny n-3 w tłuszczu karpia wynosi około 6,5%. Według międzynarodowych zaleceń, w celu obniżenia ryzyka chorób układu krążenia spożycie kwasów eikozapentaenowego (EPA) i dokozaheksaenowego (DHA) powinno wynosić min. 0,22 g/dzień każdego z nich. Spożycie 300 g karpia, całkowicie pokrywa to zapotrzebowanie.
  • Mięso karpia jest bogatym źródłem kolagenu. Zawartość tego związku w mięsie karpia jest znacznie mniejsza niż w mięsie ssaków, ale w porównaniu z innymi rybami- karp przoduje pod tym względem.
  • Mięso karpia zawiera  prawie dwukrotnie więcej kolagenu niż np. mięso sardynek czy suma. Kolagen rybi występuje najczęściej w postaci kolagenu typu I, który wpływa pozytywnie na strukturę skóry i kości. Wykazano, że podaż kolagenu z dietą,  pozytywniej oddziałuje na  stan  ludzkiego zdrowia, niż jego suplementacja w postaci kapsułek czy proszku.
  • Karp jest smaczny i uniwersalny! Poznaj potencjał kulinarny karpia przygotowując potrawy! Inspirację znajdziesz TUTAJ.

Informacje pochodzą ze strony: https://polskikarp.com/wartosci-odzywcze/

Opracowanie merytoryczne: dr hab. inż. Joanna Tkaczewska, prof. UR, Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie Wydział Technologii Żywności Katedra Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych


Przeczytaj także – jak rozpoznać czy karp jest świeży?

left
right
right