Przetwórnia ryb Fair Fish to nowoczesny zakład we wsi Lubsza w powiecie Brzeskim na Opolszczyźnie. Decyzję o jej wybudowaniu i założeniu spółki podjęło kilku dużych hodowców karpia z całej Polski. Produkcja ruszyła w 2018 roku. Kapitał surowcowy spółki Fair Fish to 7 gospodarstw rybackich o łącznej powierzchni ok 1700 ha lustra wody i produkcji na poziomie 1 200 ton ryby handlowej rocznie. Pomysłodawcą i prezesem spółki Fair Fish jest Krzysztof Pawliszyn, który posiada stawy o powierzchni ponad 200 hektarów.
Dziś Fair Fish jest w stanie przetworzyć w sezonie grudniowym ponad 800 ton ryb. Oferuje karpia luzem oraz tuszki, płaty, dzwonka, filety i filety nacinane pakowane w tacki MAP. Dzięki temu może dostarczyć swoje produkty w najdalsze zakątki Polski, a nawet za granicę. Część ryb trafia choćby na wyspy brytyjskie. Karpia z Fair Fish znaleźć też można w największych sieciach handlowych. Oprócz karpia przetwarza się tu także amury, tołpygi, liny, jesiotry, sandacze, szczupaki i karasie.
Fair Fish dba o najwyższe standardy jakości i higieny. W sezonie pracuje tu na dwie zmiany nawet 140 pracowników. Spółka należy do Grupy Rybackiej „Opolszczyzna”. To nie tylko nowoczesny Zakład Przetwórstwa Rybnego, ale przede wszystkim przedsiębiorstwo zbudowane od podstaw na pasji i zaangażowaniu hodowców. Pracują tu między innymi dwie doświadczone, opolskie rybaczki: Agnieszka Chomicka i Magdalena Wojciechowska. Udziałowcy i kadra są przekonani, że karp ma przyszłość. Dlatego w najbliższym czasie spółka planuje uruchomić kolejna przetwórnię.
Tagi