Kulinaria | Przepisy kulinarne

Zupa z białych warzywa z pulpetami z karpia i boczniakami

 Drukuj 
Ilość porcji
Dla 4 osób
Poziom trudności
Łatwy
Rodzaj obróbki
Gotowanie

Zupa

Białe warzywa (seler/ pietruszkę/ cebulę/ ziemniak/ biała część pora – wg uznania ilości, łącznie 0,5 kg) pokroić w kostkę i  podsmażyć  na oleju. Warzywa zalać wywarem i chwilę gotować.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Zupę zabielić słodką śmietaną.
Zupę można blendować i podawać jako krem.

Wywar

Jak przygotować wywar? Przepis na esencjonalny wywar znajdziecie TUTAJ.

Pulpety

Mięso z karpia zmielić, doprawić do smaku solą i pieprzem.  
Można dodać drobno posiekaną natkę pietruszki. Można także dodać sprażony słonecznik.
Uformować kulki.
Pulpety wrzucić do gorącej zupy lub zagotować na wywarze (przed zalaniem zupy wywarem).
Gotować aż wypłyną.

Boczniaki

Boczniaki pokroić na paski.
Doprawić solą i pieprzem.
Podsmażyć na małej ilości oleju.
Podawać razem z zupą.


wywar rybny 0,6 l
białe warzywa (seler/ pietruszka/ biała część pora/ cebula/ ziemniak) – łącznie 0,5 kg
śmietana 30% – 0,3 l
boczniaki 0,2 kg
olej 0,1 l
przyprawy (sól, pieprz) – wg uznania
brzuszki z karpia 1,1 kg
opcjonalnie do pulpetów: natka pietruszki, słonecznik

Jak zrobić esencjonalny i smaczny wywar rybny - zachęcamy do obejrzenia filmu 👇👇

Tagi

left
right
right